Европейската комисия се очаква днес да обяви спешен план за гарантиране на доставките на природен газ за страните от Европейския съюз на фона на опасенията, че те може да бъдат спрени от Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Планът, който все още е в работен вариант и може да бъде променен, е насочен към предотвратяване на евентуална енергийна криза през зимата, ако руските доставки бъдат прекратени, отбелязва агенцията. В него е записано, че ЕК призовава настоятелно страните от ЕС да продължат прилагането на доброволни мерки за намаляване на консумацията на природен газ. 

Ако в две или повече държави от Евросъюза настъпи извънредна ситуация поради понижение на газовите доставки, то тогава "ще бъдат наложени задължителни квоти за ползването на природен газ", се казва в работния вариант на плана.  

Международната агенция за енергията (МАЕ) предупреди вчера, че усилията на страните от ЕС за осигуряване на доставки на природен газ от алтернативни на Русия източници не са достатъчни, за да бъдат избегнати ограничения при ползването на синьото гориво през зимата. Международната организация призова за намаляване на потреблението, за да бъде гарантирано запълването на газовите хранилища.