Съединените щати ще изпратят още четири високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) на Украйна. Това обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в сряда, цитиран от Ройтерс.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу по-рано тази седмица нареди на генералите да приоритизират унищожаването на ракетните системи с голям обсег на действие, след като доставените от Запада оръжия се оказаха високоефективни в обстрела по руските линии за доставки.

"Ние ще продължим да намираме новаторски начини да поддържаме нашата дългосрочна подкрепа за смелите мъже и жени от Въоръжените сили на Украйна и ще приспособим нашата помощ, за да гарантираме, че Украйна разполага с технологията, боеприпасите и чистата огнева мощ, за да се защити", обяви Остин в началото на виртуална среща със съюзниците за Украйна.

Киев твърди, че е извършил успешни удари по 30 руски логистични и боеприпасни центъра, използвайки ракетни системи, доставени наскоро от Запада. HIMARS имат по-голям обсег и са по-точни от съветската артилерия, с която Украйна разполага в арсенала си.

С новите 4 ракетни системи общият брой HIMARS, които Съединените щати са предоставили на Украйна, достига 16. От началото на войната САЩ са предоставили 8 милиарда долара военна помощ, включително 2,2 милиарда долара през последния месец.