Електрозахранването до неработещата, но печално известна Чернобилска атомна електроцентрала е възстановено, обяви Международната агенция за атомна енергия. 

Специалисти от Укренерго, основният енергооператор на страната, са направили нужните ремонтни дейности по пострадалата след руската атака инфраструктура на АЕЦ-а. Информацията е била потвърдена и от Енергоатом, украинската ядрена компания. За момента охлаждането се поддържа от дизелови генератори, но ще бъде включено в общата мрежа днес.

Няколко дни след завземането на Чернобилската електроцентрала, която е неактивна от десетилетия и с все още разтапящ се Реактор 1 от 1986 г. и най-големият ядрен инцидент в историята, истинска паника предизвика фактът, че енергозахранването е спряло. То е важно за поддържане на охлаждащите системи и на трите реактора - запечатаният първи и здравите, но неизползвани от началото на века втори и трети.

МАЕА още тогава увери, че след 22 години неактивност изхабеното гориво в блоковете по всяка вероятност не се нуждае от активно охлаждане. Това обаче не спря масовото изкупуване на йод от аптеките у нас и в други европейски държави.

За момента втората контролирана от руснаците АЕЦ - най-голямата в света Запорожка електроцентрала - все още е рискова. Украинските специалисти нямат възможност да извършат необходимата поддръжка и ремонти, макар за момента да няма непосредствена опасност за радиационен теч.