Правната комисия прие на първо четене законопроект за противодействие на корупцията. Този законопроект бе една от причините, поради които "Има такъв народ" напусна управляващата коалиция. Сега неговото приемане е едно от условията на "Продължаваме промяната" в разговорите за създаване на правителство с третия мандат.

Вносителите от "Продължаваме промяната" заявиха, че със законпроекта Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) се разделя на две  - комисия по противодействие на корупция и комисия по отнемане на имущество. Създават се разследващи инспектори. Сега КПКОНПИ може да осъществява само оперативно-издирвателни дейности.

Със законопроекта се прави реформа в системата за противодействие на корупцията. Дават се повече гаранции за почтеност на членовете на комисията, включително периодични проверки за почтеност възоснова на предварително приети правила.

Дава се възможност за атакуване на отказите за образуване на досъдебно производство. В момента много често прокуратурата прекратява досъдебни произвоства, започнати от комисията. Оптимизира се процесът на подаване на декларации.

Атанас Славов ("Демократична България") заяви, че формацията ще подкрепи законопроекта.

"Това беше една от основните реформи, на които се съгласихме. Немалка част от този законопроект възприема една действаща уредба, но подобрена в известна степен", каза Славов.

Андрей Михайлов ("Има такъв народ") заяви, че партията ще подкрепи този законопроект.

"Няма да ни помогне емоцията, а професионалното отношение. Трябва да направим всичко, за да сме сигурни, че този акт ще е конституционно съобразен. Това ни предстои като работа", каза Михайлов.

Според Екатерина Захариева (ГЕРБ) законопроектът не прави по-ефективна борбата с корупцията.

"Просто се разделя един орган, събирането на тези органи продължи в две правителства. Разделянето ще спре за един период от време корупционните разследвания", каза Захариева.

Тя изтъкна, че за шефа на комисията се въвежда мандат от 6 години, който при това може да бъде повторен.

"Няма изисквания за професионална квалификация на разследващите инспектори. Между първо и второ четене този законопроект трябва да се пренапише", каза още Захариева.

И заяви, че ГЕРБ няма как да подкрепи този законопроект.

Славов репликира, че много от текстовете, които според Захариева са проблем, са действащи и в момента.

Като отговор на обвиненията на ГЕРБ, че се създава "политическа бухалка" Славов изброи имената на хората, избрани от ГЕРБ за шефове на тази комисия - Филип Златанов и прочутото му тефтерче, в което си бе записал кой трябва да бъде ударен и кой не, Пламен Георгиев и Сотир Цацаров. И изтъкна, че при всички тях е имало злоупотреба с власт.

"Ако ние искахме да имаме бухалка тя бухалката е вече направена", каза Димитър Гочев от "Продължаваме промяната". И допълни, че новата власт просто е трябвало да овладее комисията.

Христо Иванов ("Демократична България") изтъкна, че борбата с корупцията и създаването на органите се е извършвала само и само, за да не се реформира прокуратурата.

"В България си има един антикорупционен орган - прокуратурата. Ако не я реформираме всичко ще е ерзац", каза Иванов.

И изтъкна, че винаги всичко това се е правило като част от политически кампании. Иванов призна, че законът има сериозни несъвършества, но трябва да се приеме на първо четене, за да се даде знак. След това обаче трябва да се положат усилия, за да се направи той по-добър. Иванов призова управляващите да отстранят подозренията, че те също ще правят бухалки.

Явор Божанков (БСП) заяви, че партията ще подкрепи закона, но също трябва да се положат усилия между първо и второ четене.

Другата седмица ще има обществено обсъждане на новия закон за КПКОНПИ.