Германското правителство ще замени своите изтребители „Торнадо“ с американски Ф-35, които могат да носят и атомни бомби. Това е първата голяма покупка на Бундесвера след влизането на руската армия в Украйна.

Германия ще купи 35 американски изтребителя.

Смята се, че Ф-35 са най-модерните бойни самолети в света. Те са трудни за засичане от вражеските радари благодарение на специалната си конструкция и покритието на обшивката. Според източниците германските въоръжени сили възнамеряват да закупят до 35 броя от самолетите, произведени по технологията стелт.

С тази покупка Берлин показва, че е преосмислил и отхвърлил опасенията, че покупката на Ф-35 може да попречи на съвместните планове с Франция за разработване на общ европейски боен самолет (FCAS/Future Combat Air System). Подмяната на изтребителите „Торнадо“ с нови е записана в коалиционното споразумение на управляващите в Германия. В продължение на години германските въоръжени сили бяха обвинявани, че техниката им е остаряла и амортизирана и в момента те са в процес на модернизация. 

Германия вече обяви, че вдига рязко разходите си за отбрана до 2% от БВП. Освен това германската армия ще получи незабавно 100 милиарда евро от федералния бюджет за инвестиции и проекти за въоръжение.