Частната болница "Сърце и Мозък" в Плевен е подала сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу здравната министърка в оставка Асена Сербезова. Сигналът е заради "съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси", съобщиха от лечебното заведение. Той е по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница „Сърце и Мозък“ в София.

Всички законови срокове са изтекли, като все още липсва произнасяне от министерството, посочват от болницата, цитирани от БТА. Те се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на „Сърце и Мозък“, въпреки заявлението на предишния служебен министър (д-р Стойчо Кацаров - бел. ред) пред Народното събрание, че преписката е „перфектна“.

Министър Сербезова е издала пет заповеди за нови дейности на други частни и една държавна болница за същите медицински дейности, за които „Сърце и Мозък“ чака повече от година, допълват от лечебното заведение. Оттам посочват, че става въпрос за УМБАЛ „Софиямед“, „УМБАЛ Пълмед“, „МБАЛ Бургасмед“, „МБАЛ Света София“ и МБАЛ „Света Анна“. Има и подробности за собствеността на някои от тези лечебни заведения и даже лични нападки.

"Преписката на „Сърце и Мозък“ продължава да „стои на трупчета“ с привидния аргумент на Сербезова за липса на необходимост от разкриване на нови легла на територията на столицата", заявява още ръководството на лечебното заведение.

По-късно от "Света Анна" (бившата Окръжна) излязоха с опровержение. От болницата уточниха, че не са поискали разкриване на нито едно ново болнично легло. "Нашето искане е било единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите легла за активно лечение", пише в позицията на болничното заведение.

Готовност да се разреши нова болница "Сърце и Мозък" в София даде служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той обаче беше обвинен в лобизъм в полза на частната клиника. Атаките идваха основно от ГЕРБ и от предшественика на Кацаров в здравното министерство - Костадин Ангелов. Двамата вече бивши министри имаха сложни взаимоотношения и заради разкрития на Кацаров за нарушения в "Александровска" по времето, когато една от най-големите болници в страната, се управляваше от депутата от ГЕРБ. Интересен детайл в тази история е, че по-рано самият Ангелов дава разрешение за болницата на "Сърце и Мозък", но в Бургас.

Един от аргументите на Костадин Ангелов срещу разкриването на нова болница от веригата "Сърце и Мозък" точно в София беше, че в столицата вече има свръхконцентрация на лечебни заведения. 

По време на парламентарен контрол, през декември 2021 г., в отговор на въпрос от Ангелов, Кацаров обяви намерението си да издаде разрешение за изграждане на частната болница в Казичене. Депутатът от ГЕРБ запита на какъв етап е административната процедура за разрешение по изграждането на мегаболницата "Сърце и Мозък" и какво е становището на НЗОК и Изпълнителната агенция за медицински надзор (ИАМН).

В отговор Кацаров съобщи, че въпросната болница е поискала две разрешения за дейност - едното в Бургас, а другото в София (Казичене). "Разрешението за Бургас сте го издали Вие, проф. Ангелов", посочи тогава служебният здравен министър. По повод реплика на депутата от ГЕРБ, че Кацаров е в близки отношения с инвеститора "Чайка Фарма" тогавашният министър отговори:

"Няма значение кой с кого се познава, ако отговаря на написаните правила – получава разрешение. Проектът има положителни становища от НЗОК, ИАМН, БЛС и Столична РЗИ. Единствената причина да не издам разрешение досега е, че исках лично да се уверя, че всичко с документацията е наред."

Срещу строежа на още една частна болница, с фокус върху  кардиология и неврохирургия,  макар и многопрофилна, се обяви по това време и президентът Румен Радев, който отбеляза по повод на поредната вълна на коронавируса, че очаква фокусът на здравните власти да е там, а не върху "евентуално разрешително за бъдещи частни мегаболници".

С встъпването си на власт Сербезова "замрази" даването на разрешително, като обяви, че очаква анализи, допълнителна информация от Изпълнителната агенция за медицински надзор, както и че е назначила одит по казуса.

"Сърце и Мозък" е една от големите здравни групи в България, чийто собственик е Тихомир Каменов, който е основател и изпълнителен председател на Надзорния съвет на Търговска Лига – Глобален Аптечен Център АД и на "Чайкафарма - Висококачествените лекарства", притежава ѝ верига аптеки. Постепенно през годините започва да увеличава инвестициите в болници чрез "Български кардиологичен институт". Първите й клиники са специализирани по кардиология, а впоследствие основава многопрофилни болници "Сърце и мозък". Групата има и застрахователно и пенсионно дружества "ДаллБогг: Живот и Здраве".

Планираната болница "Сърце и Мозък" за София е с над 500 легла и 19 клиники.