МВР е пратило на прокуратурата с мнение за данни за престъпление общо трета преписка, свързана с бившия министър, а сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов. Поне за толкова е оповестено публично... 

Случаят отново касае битието му на директор на УМБАЛ "Александровска".

Според Икономическа полиция болницата получила с договор от декември 2019 г. 3 млн. лв. от държавата - целева субсидия за капиталови разходи. Освен, че не спазили задължението до 31 януари 2020 г. да проведат общестената поръчка по ЗОП, изчаквайки неизвестно какво, от болницата все пак обявили търга на 6 февруари. А решението за избора на изпълнител - на 8 юли. Въпреки просрочието УМБАЛ сключила договор с фирма за строително-ремонти дейности по сградата на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. На дружеството била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

"Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати", установяват от МВР.

Когато от Министерството на здравеопазването си поискали "Александровска" да върне парите, болницата съответно претендирала от дружеството да върне аванса. Но оттам отказали "... с аргумент, че неизпълнението е по вина на възложителя, тъй като изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности".

Затова от ГДНП сега дават преписката на прокуратурата, с мнение, че има извършено престъпление по чл. 219 от НК - безстопанственост.

Любопитно е, че и трите досега известни разследвания срещу Ангелов са не за чисто "медицински" дейности, а за строително-ремонтни.

Предишният случай, оповестен само преди седмица, касаеше ремонт на покрив на една от клиниките, който е бил толкова компрометиран, че се наложило Клиниката по алергология да бъде затворена, пациентите и лекарите да напуснат, докато се повтори ремонтът. Там ставаше въпрос за над 323 хиляди лв. Според МВР обаче освен безстопанственост, при случая с покрива е налице и съставът на чл. 282 от НК . за престъпление по служба, с неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.  

По-отколешен случай бе за т. нар. Национална детска болница, по която и Ангелов и предшестмевикът му Кирил Ананиев са нареждали плащания. Болницата и до ден днешен не само не се е състояла, но дори не е започната. Затова пък навремето е учредено държавно дружество, в което са изсипани 100 млн. лв. капитал, и то дори почнало да плаща аванси - гласят обвиненията. 

Според "Икономическа полиция" е направено и нещо уникално - проведен е търг по ЗОП, но после е сменен възложителят.

Одит, изнесен от служебните правителства миналата година, сочеше, че Ангелов е взел през 2013 г. Александорвска на "нула" и до края на мандата му през 2020 г. тя е затънала в около 60 млн. лв. дългове. След това, както е известно, той стана министърът, който практически посрещна цялата пандемия от COVID-19.

Досега прокуратурата не е съобщила докъде е напреднала по разследванията. Със сигурност се знае, че привлечен като обвиняем е Стойчо Кацаров - който пък изнасяше доста от нелицеприятните факти за предшественика си Ангелов.

Ето и пълния текст на съобщението на ГДНП:

ГДНП изпраща в прокуратурата материалите от проверка за нередности при провеждането на обществена поръчка от УМБАЛ „Александровска“ ЕАД

Служители на отдел „Икономическа полиция“ в ГД „Национална полиция“ са извършили проверка във връзка със сигнал за сключен от предходното ръководство на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД договор през 2020 г. за строително-монтажни работи в сграда на една от клиниките предвид наличието на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването (МЗ).

Хронологично е установена следната фактическа обстановка: 

През декември 2019 г. са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между  УМБАЛ „Александровска“ ЕАД и МЗ, на стойност над 3 млн. лв., като Изпълнителят - УМБАЛ се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по ЗОП.  На практика обаче, обществената поръчка е обявена на 6 февруари 2020 г., а решението за избора на изпълнителите по ЗОП е обявено на 8 юли  - закъснение от почти половин година в нарушение на срока по двата договора. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили договор за разходване на споменатите средства с търговско дружество с предмет строително-ремонти дейности по сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Съгласно договора, на дружеството е била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати.

Установеното нарушение на срока по сключените договори с Министерство на здравеопазването налага средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. МЗ е изискало от УМБАЛ „Александровска“ ЕАД в едномесечен срок да възстанови изцяло преведените финансови средства по двата договора. На искането на УМБАЛ търговското дружество - Изпълнител да възстанови преведения аванс в размер на 596 620, 94 лв. е получено възражение с аргумент, че неизпълнението е по вина на Възложителя, тъй като Изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности. 

Във връзка с установените по документи факти, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

В рамките само на седмица това е втора приключена от ГДНП проверка, свързана с УМБАЛ „Александровска“. Припомняме, че при първата проверка заключението на разследващите бе че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване  от изпълнителя на строително ремонтните дейности.