Убитите руски войници от началото на инвазията в Укайна са около 15 000. Ранените вероятно достигат 45 000. 

Това обяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в сряда, добавяйки че Украйна също е претърпяла значителни поражения.

Бърнс посочи, че завоеванията на Русия в източните и южните части на страната са постигнати на висока цена.

"Последните оценки на разузнавателната общност на САЩ сочат около 15 000 убити (руски войници) и може би три пъти повече ранени", каза Бърнс. "Украинците също са пострадали – вероятно малко по-малко от това. Но и те са понесли значителни жертви".

Русия класифицира военните смъртни случаи като държавна тайна дори по време на мир и не актуализира често официалните си данни за жертвите по време на войната. На 25 март се казва, че 1351 руски войници са били убити.

Правителството в Киев обяви през юни, че между 100 и 200 украински войници биват убивани на ден.

В сряда руският външен министър Сергей Лавров каза, че военните "задачи" на Москва в Украйна вече надхвърлят Донбас, което е най-ясното признание досега, че Русия е разширила военните си цели.

Според Бърнс концентрацията на руските военни сили в Донбас предполага, че те са научили тежки уроци от неуспехите в началото на кампанията, когато Москва неуспешно се опитваше да щурмува Киев.

"В известен смисъл това, което направиха руските военни, е да се оттеглят към по-удобен начин на водене на война, като използват своите предимства и огнева мощ с голям обсег, за да противостоят и ефективно да унищожат украински цели и да компенсират слабостите в числеността си", обясни директорът на ЦРУ.

Съединените щати предоставиха на Украйна огромно количество разузнавателна информация, за да помогнат при вземането на решения на бойното поле. Това повдига въпроси дали ЦРУ и Пентагонът са загрижени от потенциално руско проникване надълбоко в територията на Украйна.

Бърнс обаче изглежда омаловажава подобни опасения.

"Уверени сме, че партньорствата, които изградихме, са ефективни", каза той. "И ние споделяме доста значителни количества разузнавателна информация с украинските служби и с украинското ръководство, които те използват много ефективно."