Държавният глава Румен Радев обсъди на работна среща в президентската институция с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България, съобщи прессекретариатът на президента.


Президентът постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, беше подчертано на срещата.

 
В момента небето ни се охранява съвместно с изтребители от Испания, а след това - и от Нидерландия. Заедно с това дежурства дават и българските пилоти на родните МиГ-29, които са произведени в Съветския съюз и които правителството отказа да предостави на Украйна.
 
Не става ясно от прессъобщението на президентството дали ще поискаме съюзническите самолети да се оттеглят от небето ни.