Напрежението в отношенията между Саудитска Арабия, ОАЕ и Съединените щати ескалира. Този конфликт вече стана публично достояние, след като престолонаследникът Бин Салман и шейхът Бин Зайед не останаха доволни от начина, по който общува с тях американският президент Джо Байдън. 

Разривът в отношенията им още от първите месеци след настъпването на новата американска администрация се засили след вербалните нападки на Байдън срещу  Рияд и Абу Даби. Той  отказа да разговаря лично с двамата. Американският президент постави на най-ниско ниво контактите си с двамата лидери.

В хода на това отчуждение, американският вестник The Wall Street Journal писа, че Белият дом се е провалил при опит за телефонен разговор между Байдън, принц Бин Салман и шейх Бин Зайед.

В обширна статия вестникът цитира висши представители на администрацията в Съединените щати и Рияд, които коментират, че целта на опитите на Байдън да разговаря с тях е била да поиска подкрепа за Украйна и увеличаване производството на петрол, за да се понижат цените на бензина, които драматично нарастват в целия свят. Източникът от правителството призна, че искането на Белия дом за този разговор не е получило отговор от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Вестник WS Journal отбеляза, че Байдън е имал два телефонни разговора с Путин и Зеленски, след като саудитският престолонаследник и принцът на Абу Даби са отказали.

Лидерите на двете богати на петрол държави от Залива отговарят подобаващо на Байдън, който ги обиди и пренегребна интересите на страните им. Срещу тях американският президент прилага същата политика като тази на Обама. Тя не предполага никакво желание за изграждане на отношения със зачитане на взаимните интереси.

В този контекст американската делегация, която посети Рияд миналата седмица, не успя да убеди саудитците да произвеждат петрол с целия си капацитет. Американският координатор за Близкия Изток Брет Макгърк призова Рияд за по-кооперативно отношение между двете страни. Той обаче не срещна разбиране.

Експерти твърдят, че Саудитска Арабия е единствената държава производител на петрол, която може да пусне допълнителните 3 млн. барела петрол на ден. Това количество би помогнало да се намали руското влияние върху световните пазари и да намали темпото на покачване цените на бензина и горивата.  

Арабските правителства с повишено внимание следят развитието на войната на Русия срещу Украйна, която се превърна в прокси война между Русия и Запада. 

Интервю на саудитския престолонаследник за американското списание The Atlantic изпраща послания, които отразяват влошаването на отношенията със САЩ. Бин Салман коментира, че не го интересува отношението на Байдън към него. Той заплашва, че Саудитска Арабия може да намали обема на инвестициите си в Съединените щати, които са 800 млрд. долара. Това е ясно послание, което показва, че принц бин Салман посреща студенината на американския президент с повече строгост и по-твърда позиция.

Откакто Байдън е президент на САЩ, не се е обърнал към шейх Бин Зайед, а комуникацията остана на ниво външни министри. Дискусията за споровете с Вашингтон е оставена на дипломатически представители. Изявлението на посланика на Емирствата във Вашингтон Юсеф Ал-Отайба, не скрива, че отношенията на страната му със Съединените щати преминават през състояние на стрес и объркване.

За разлика от негласното отчуждение между Байдън и лидерите на Саудитска Арабия, и ОАЕ, контактите с руския президент бяха активни. Путин имаше първи контакт с шейх бин Зайед и втори с Бин Салман. След тези два разговора стана ясно, че Рияд и Абу Даби са станали по-близки до Москва по световни въпроси, особено по украинската криза и споразумението “ОПЕК +”. Администрацията на Байдън прихвана това съобщение и се опита да поправи ситуацията чрез контактите на държавния секретар Антъни Блинкън и някои от неговите заместници.

Френският вестник Le Figaro съобщава, че в коридорите на властта на двете страни, често се чуват думите: „Тази война между Русия и Украйна не ни засяга". Двамата лидери от Залива са убедени в позициите си и са решени да продължават да отказват да жертват партньорството си с Москва. И то в момент, в който имат много резерви относно отношенията им с американския съюзник.

Le Figaro цитира саудитския експерт Али Ал-Шихаби, близък до бин Салман, който коментира: „Нашите отношения с Вашингтон остават, но не се основават на моногамия“ и добавя: „Като отказва да комуникира с Байдън, бин Салман отмъщава на човека, който се закле да го направи парий. Това се случи, след като ЦРУ го идентифицира като отговорен за убийството на дисидента Джамал Кашоги през 2018 г.

Вестникът посочва, че това, което бин Салман каза в интервю за The Atlantic: „Няма значение, че Байдън ме е разбрал погрешно, той трябва да се съсредоточи върху интересите на Съединените щати".

Не е тайна, че Саудитска Арабия, ОАЕ и в по-малка степен Кувейт и Ирак, са единствените държави членки на "ОПЕК +", които са в състояние да осигурят повече петрол, за да компенсират спада на руския износ породен от американските санкции. Дори и саудитският престолонаследник да продължи да бъде персона нон грата за Белия дом, това няма да доведе до игнориране от страна на Уолстрийт, тъй като големите американски компании остават силно заинтересовани от проектите му за модернизиране на Саудитска Арабия.

Решението на Байдън да извади проиранската шиитска терористична организация Ал-Хути от списъка на терористичните организации без никакъв диалог със своите партньори от Персийския залив, както и прекратяването на продажбата на оръжия на арабската коалиция в Йемен, доведе до задълбочаване на пропастта между двете страни. Това, което най-много разгневи Бин Салман, е изтеглянето  на американските отбранителни системи от Персийския залив и започването на преговорите с Иран за връщане към ядреното споразумение без никакви предварителни контакти държавите от Залива. Според тях това е незачитане на интересите и сигурността на страните от региона. 

След като Рияд и Абу Даби осъзнаха, че САЩ вече не са достатъчно надежден съюзник, двете страни сключиха стратегически партньорства за сигурност с Москва, като същевременно стигнаха до сделки за руско оръжие на стотици милиони долари. Бин Зайед посети Москва поне шест пъти в периода между 2013 и 2018 г. Шефът на  Суверенния фонд  на Русия Кирил Дмитриев, който фигурира в списъка на западните санкции, посети миналата седмица Рияд и Абу Даби.

Бившият посланик на САЩ в Израел Мартин Индик коментира пред списание Foreign Affairs, че украинската война хвърля светлина върху жесток парадокс в политиката на САЩ към Близкия Изток. Той  отбелязва, че администрацията на Байдън се е събудила от неприятна реалност. САЩ гледат сега как нейните съюзници в региона й показаха нежелание да заемат позиция срещу Русия в новата криза със Запада, въпреки, че са длъжници на Америка и симпатизират на Украйна. Индик приписва това на  решението, взето от бившия президент на САЩ Барак Обама, което беше прието от Тръмп, след това и Байдън, за поставяне на Близкия Изток в дъното на списъка на външнополитическите приоритети на Вашингтон. Индик обръща внимание, че дори Израел, най-важният съюзник на САЩ в региона, мълчи за случващото се в Украйна, въпреки че еврейската държава поддържа близки отношение с Украйна. И дори настоящият украински президент е евреин.

Много ясно се вижда, че арабските съюзници на САЩ от Персийския залив, Египет и Кувейт предпочитат да не вземат политическа позиция в този геополитически сблъсък. Що се отнася до саудитците, които бяха лоялни съюзници на САЩ срещу съветския комунизъм, сега и те отказват да подкрепят Вашингтон.

В последните години Русия се е превърна в ключов играч в региона и запълва поне частично празнотата, оставена от Америка. Всъщност  в очите на някои от съюзниците на САЩ, Москова изглежда по-надеждна от Вашингтон. Мартин Индик смята, че администрацията на Байдън продължава да прави грешките на двете предишни администрации. Кризата в момента показва нуждата от промяна в тази политика и повече реализъм към Близкия Изток.