Администрацията на американския президент Байдън налага забрана на вноса на руски петрол още от днес и то без да чака включване в ембаргото на европейските си съюзници, съобщи преди минути самият президент.

Забраната ще включва вноса освен на руски петрол, и на втечнен природен газ и въглища.

Подобна забрана се обсъжда от няколко дни от САЩ и ЕС, но отделни членки на блока, сред които и България, са против спирането на доставките на енергоносители, заради огромната си зависимост от тях. Другите противопоставящи се са Германия и Унгария. Очевидно обаче администрацията на Байдън е твърдо решена да опита да действа и сама.

Той призна, че ЕС не може да се реши на тази крачка, заради огромната зависимост на блока от руските енергийни ресурси. 

САЩ внасят сериозни количества от Русия, но не и над критичното ниво. На практика Вашингтон изнася повече, отколкото внася от Русия. Тотално спиране на руския петрол за Европа би означавало дефицит от 2,5 млн. барела на ден. Ембарго върху вноса на газ обаче към момента изглежда като катастрофа. Въпреки това Путин продължава кървавата си война в Украйна и някакво ограничение ще бъде нужно, за да се спре финансирането на военната му машина. 

Байдън потвърди, че след спирането на доставките САЩ, ЕС и Саудитска Арабия ще отворят широко вратите на стратегическите си резерви и ще покрият дефицита.

Байдън обясни, че решението му ще има цена за американските граждани, тъй като цените ще се повишат. Той обаче подчерта, че мирът няма цена. 

Решението е взето със съгласието и на Републиканци и на Демократи. 

Буквално минути след Байдън, Великобритания също обяви, че налага ембарго на вноса на руски петрол, газът обаче остава, макар и неговото количество за Лондон да е малко и неособено значително. Ембаргото обаче ще влиза в сила постенно и ще е пълно в края на годината. 

И докато ембаргото още не е факт, то самото съобщение за него се отразява на петролните пазари. Цената на барел отскочи отново преди малко и полетя с нови 5% нагоре до 128 долара

Всъщност цените летят нагоре и без ембарго, защото голяма част от търговците избягват руския петрол заради страх от санкции. Транспортните компании също отказват да го превозват. 

Очаквано - реакция дойде и от руска страна, по-специално от вицепремира Александър Новак, който обяви, че "налагането на ембарго върху на руски петрол ще доведе до катастрофални последици за пазара."

Според Новак компенсирането на доставките на руски петрол на европейския пазар ще отнеме време, ще доведе до ръст на цените, а най-потърпевши ще се окажат европейските потребители.

"Абсолютно очевидно е, че отказът от руския петрол ще доведе до катастрофални последици за световния пазар. Повишаването на цените ще бъде непредсказуемо. Повече от 300 долара за барел, ако не и повече", казва той, цитиран от БНР. 

Новак напомни, че Русия осигурява 40% от потреблението на газ в Европа. По думите му Москва може да прекрати доставките по газопровода “Северен поток 1” в отговор на спирането на “Северен поток 2”, но засега няма да го прави.

"Имаме пълното право да вземем реципрочно решение и да наложим ембарго върху подаването на газ по газопровода “Северен поток 1”, който е напълнен на 100%.

Засега не сме взели това решение. Никой няма да спечели от това. Макар, че с изявленията си и обвиненията си към Русия европейските политици ни подтикват към това."