Сърбинът Младен Кръстаич е новият селекционер на националния ни отбор. Той бе утвърден на заседание на Изпълкома на БФС по-рано днес. Договорът е за две години.

В щаба на Кръстаич като помощник влиза бившият национал Иван Иванов, който познава сръбския футбол, а и него го познават. Другите асистенти са Стефан Янкович, Неманя Милинчич и Дарко Божович, който ще бъде треньор на вратарите.

В треньорската си кариера бившият национал на Югославия е бил начело на националния тим на Сърбия - на Световното в Бразилия през 2018 г., на “Бачка Топола” и “Макаби” (Тел Авив).

"След последните резултати на националния отбор, които бяха крайно неубедителни и последвалата оставка на Ясен Петров, имаше доста разговори в техническия комитет, ръководен от Георги Иванов. Мнението беше да се вземе чужд специалист с идеята да се прекъсне и постоянното подозрение за влияние”, започна президентът на БФС Борислав Михайлов.

"След не толкова дълги преговори днес Изпълнителният комитет взе решение да назначи Младен Кръстаич за национален селекционер. Знаете, че до момента при моето управление на БФС е имало само един чуждестранен специалист и това беше Лотар Матеус, който обаче работи без свой екип.

Кръстаич идва с трима свои помощници и в екипа си и към него ще се присъедини и младият български треньор Иван Иванов. Иванов е познат на треньора от престоя си в “Партизан”.

По-нататък президентът на БФС заяви, че е водил разговори с петима чужди специалисти, но профилът на Кръстаич е това, което търсил.

"Млад, амбициозен, водил е отбор на Световно първенство, продукт на сръбската школа, носи друг характер. Играл е в Бундеслигата, говори английски и немски. Нашите футболисти не са толкова слаби, просто им трябва характер и дисциплина, които се надявам Кръстаич да донесе.”

Михайлов каза още, че целта пред Кръстаич е класиране на Европейското през 2024 г. На първо време обаче тимът на България трябва да промени лицето си и да изглежда много по-добре, уточни Михайлов.

Кръстаич: Зареден съм с оптимизъм, България е спортна страна

Младен Кръстаич вярва в добрите резултати, които, по думите му предстоят и заяви, че те ще бъдат видими до половин или една година. След това добави, че очаква футболистите да бъдат и патриоти. Той не се страхува, че може си тръгне по-рано от края на договора.

Бившият сръбски защитник, който запоследно е работил в първенството на Израел, обясни, че е гледал на видеозапис предишните мачове на представителния ни отбор.

“В нашата професия е така, няма време да се чака. Когато дойде предложението от президента на БФС Борислав Михайлов, не се колебах да го приема. След успешния сезон в “Макаби” (Тел Авив) имаше интерес към мен и моя екип.

Преди да приемем предложението, бяхме получили оферта от друг отбор, но след като внимателно я разгледах, реших да откажа този вариант. Зареден съм с оптимизъм, защото България е спортна страна - имате успехи във футбола, в гимнастиката, в тениса”, започна Кръстаич.

"Още след първия разговор с Михайлов аз и моят екип започнахме да гледаме български футболисти. Виждаме, че има много млади български играчи, които не са в най-доброто си състояние, което логично води и до липса на самочувствие.

Прегледахме статистиката на българския национален отбор и видяхме, че са извикани 47 футболисти, а 7 вратари са пазили в последните 8 мача. Това просто не е сериозно”.

"Ще се опитаме да изградим скелет на отбора и ще играят тези, които заслужават. Ще работим много и ще бъдем постоянно на терена. Знаем, че представляваме и Сърбия, така че нямаме право да се излагаме.

Когато един ден си тръгна  от София, искам да оставя отворена врата. Знам, че има доста сърби, които са работили или работят в българския футбол и разбира се, че съм се допитвал до някои от тях.”

Попитан дали не се страхува да се захване с България, която няма добри резултати и евентуално да последва съдбата на предишните треньори, които са си тръгвали бързо-бързо, той отговори:

“Не се страхувам, след като съм се хванал да работя в спорта. Това е моят живот и като футболист съм давал всичко от себе си. Вярвам, че България до половин година или една година може да има добри резултати. Бъдете сигурни, че ще оставя по-добра среда за следващия треньор след мене”.

На въпрос дали вече е видял пробойни в тактиката на игра на българските футболисти, Кръстаич отговори:

"Гледах всички мачове на отбора. Тактиката се прави съобразно играчите, с които разполагаме и от техните качества.

Преди началото на Европейските квалификации има още два мача в Лигата на нациите, а след това още две приятелски срещи. Ще гледаме да постигнем по-добри резултати. А в контролите ще наблегнем повече на играчите за мачовете, които започват през март. Наясно съм, че очакванията са много високи, но аз нямам магическа пръчка".

След това той се фокусира върху отношението на българските играчи и заяви, че иска да види у тях патриотизъм.

Ако аз като сърбин съм по-голям патриот от футболистите, това не е добре. Трябва да се знае на коя земя живееш и за коя земя живееш. Много се надявам да има добра атмосфера в съблекалнята, защото времето е много малко и мачовете наближават. Така че добрата атмосфера ще ни помогне да се сработим по-бързо”, завърши сръбският специалист.