48-годишният Младен Кръстаич е новият национален селекционер на България, информира БТА. Официално назначението ще бъде обявено на 28 юли на заседание на Изпълнителния комитет на БФС.

Новината беше съобщена днес най-напред от www.srbijadanas.com. Медията публикува и снимка, на която Кръстаич позира заедно с Борислав Михайлов и Георги Иванов-Гонзо в Белград.

Договор още не е подписан, това ще стане в следващите седмици. По-голямата част от детайлите обаче са ясни и уточнени. Кръстаич ще има двама сръбски помощници, а един от екипа ще бъде българин.

Официално дебютът на бившия централен защитник ще бъде в края на септември, когато са последните два мача от турнира Лига на нациите, като България има домакинство на Гибралтар и визита на Северна Македония. Кръстаич ще наследи временния селекционер Георги Иванов-Гонзо, който е и технически директор на БФС.

Преди това националите ни бяха водени от Ясен Петров, който подаде оставка след 1:1 с РСМ и поражение с 2:5 от Грузия.

Младен Кръстаич започна в треньорската професия като асистент на Славолюб Муслин в сръбската "репрезентация" в квалификациите за Световното първенство в Русия през 2018 г. Той беше избран като компромисен вариант след скандал на тогавашния треньор Славолюб Муслин с някои от звездите.

На 13 юни 2019 г. той се раздели с позицията си след 0:5 срещу Украйна. Бившият защитник след това води ТСК "Бачка Топола" в сръбската лига, а в последните шест месеца беше начело на "Макаби" (Тел Авив).

Кръстаич е роден в Зеница (Босна и Херцеговина) през 1974 г., играе като централен защитник и прави 9-годишна кариера в Бундеслигата с екипите на "Вердер" (Бремен) и "Шалке 04". В Сърбия играе за "Партизан" (Белград), където има два периода.

За националния отбор на страната си записва 59 мача и вкарва 2 гола. Като футболист играе на Световното първенство в Германия през 2006 г. След края на кариерата си първо заемаше директорски позиции на клубове в Босна.