Депутатите в парламента обсъдиха и приеха процедурни правила за избор на шеф на КПКОНПИ. От "Продължаваме промяната" вече заявиха, че едно от условията им за правителство с третия мандат е на този пост да бъде избран Бойко Рашков.

Случайно или не, депутатите от "Има такъв народ" и "Демократична България" отсъстваха от дебата.

Основните оратори бяха от ГЕРБ и ДПС.

"Инквизицията като се самозабрави, не подбира" .

Това заяви Маноил Манев (ГЕРБ). Според него Рашков ще е велик инквизитор като шеф на КПКОНПИ.

"Не е ли инквизиция вашият вожд да казва, че ние сме били някакви охранени шкембаци, охранени манастирски мачароци. Стройният като фиданка Бойко Борисов".

Така го репликира Емил Георгиев (БСП).

Според Николина Ангелкова с КПКОНПИ се готви политическа разправа с оглед на предстоящите избори.

Тома Биков (ГЕРБ) попита защо първо се приемат правила, после се избира шеф на КПКОНПИ, а чак след това ще се приема нов закон. И припомни, че според новия закон комисията се разделя на две, след което попита коя от двете комисии ще бъде оглавена от Рашков.

"Човек с вид и характер на Николае Чаушеску", каза Биков по адрес на Рашков.

И допълни:

"На кого му дойде на акъла да избира председател на една комисия, която ще бъде разтурена след няколко седмици. Може би на същия, на който му дойде на акъла да избере шеф на КЕВР.

Вие сте го записали като национален приоритет. Може да изберем г-н Рашков за Конституция, така ще заковем цялата мафия до стената."

Биков припомни, че министър на вътрешните работи е по-сериозна позиция от шеф на КПКОНПИ.

Според Хамид Хамид (ДПС) целта на избора на Рашков е да се вдигнат запорите на подсъдимите олигарси.

"За нас Бойко Рашков е радост".

Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя припомни, че Рашков е арестувал лидера на партията Бойко Борисов, с което е консолидирал ГЕРБ.

"Дори да е имало някакви съмнения за кандидатурата на Бойко Рашков, те бяха опровергани и всъщност ние разбрахме, че това е най-добрият кандидат в момента, в който Десислава Атанасова излезе и каза - ако приемете кандидатурата на Бойко Рашков, обявявате война на ГЕРБ. Нашата заявка винаги е била, че ние обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ".

Това каза Искрен Митев ("Продължаваме промяната").

Въпреки че имаше предложение срокът за внасяне на номинациите да бе съкратен на пет дни, депутатите запазиха досегашното изискване това да става до 14 дни от приемането на правилата. Номинациите се правят от народни представители.

Кандидатите трябва да имат завършено юридическо образование. Те следва да представят удостоверение за юридическа правоспособност. Необходим е стаж от най-малко 10 години. Свидетелство за съдимост също е сред задължителните документи. Публикуването на предложенията и документите се извършва в съответствие със Закона за защита на личните данни и закона за защита на класифицираната информация. Кандидатите дават съгласие да им бъде извършена проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предложенията, приложенията към тях и името и мотивите на издигнатия кандидатурата народен представител се публикуват в срок до два работни дни от получаването им на интернет страницата на парламента.

Изслушване се провежда на открито заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията не по-късно от седем дни преди провеждане на избора. Изслушването се излъчва в реално време на сайта на Народното събрание. Вносителят на предложението представя кандидата в изложение до две минути. Номинираните имат възможност до 15 минути устно да направят допълнения относно своята професионална биография.  Депутатите могат да отправят въпроси, на които кандидатите да отговарят.

Пленарното заседание, на което ще бъдат представени и предложени за гласуване номинациите, също се излъчва онлайн. Състои се и разискване, а гласуването се извършва поотделно за всеки кандидат.

За избран ще се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите в зала, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване. Ако и тогава никой от кандидатите не събере нужният брой гласове, депутатите приемат решение за откриване на нова процедура за избор.

Ако след това гласуване няма избран нов председател на КПКОНПИ, тогава е предвиден втори тур, в който участват двамата кандидатите, събрали най-много гласове в предходната процедура.