Русия е изготвила списъци с 40 000 бойци от сирийската армия и съюзническите милиции, които ще бъдат поставени в готовност за разполагане в Украйна, съобщи днес военен наблюдател, цитиран от Франс прес.

Кремъл заяви миналата седмица, че доброволци, включително от Сирия, са добре дошли да се бият заедно с руската армия в Украйна.

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че руски офицери в координация със сирийската армия и съюзническата милиция са създали бюра за регистрация в райони, контролирани от режима.

„Повече от 40 000 сирийци са се регистрирали, за да се бият заедно с Русия в Украйна досега“, каза г-н Рами Абдел Рахман, който оглавява базирания в Обединеното кралство наблюдател, който има широка мрежа от източници в Сирия.

Москва набира сирийци, придобили боен опит по време на 11-годишната гражданска война в Сирия, за да подкрепи инвазията в Украйна, която започна на 24 февруари.

Руските офицери, разположени като част от силите, изпратени от Москва в Сирия през 2015 г. в подкрепа на Дамаск, са одобрили 22 000 от тях, каза Абдел Рахман.

Тези бойци са или бойци, привлечени от части на редовната армия, или от прорежимни милиционери, които имат опит в уличните войни и са получили руско обучение.

В страна, където войниците печелят между 15 щатски долара и 35 долара на месец, Русия им обеща заплата от 1100 долара, за да се бият в Украйна, съобщи Обсерваторията.

Те също така имат право на 7700 щатски долара за обезщетение за наранявания, а семействата им - на 16 500 щатски долара, ако бъдат убити в битка.

Други 18 000 мъже са се регистрирали в управляващата партия Баас на сирийския режим и ще бъдат проверени от групата Вагнер, руски частен военен изпълнител, свързан с Кремъл, пише мониторът.

Обсерваторията заяви, че все още няма потвърдени съобщения за сирийски новобранци, заминаващи за Украйна.

Представител на сирийското правителство отрече стремежа за набиране на персонал, описан подробно от Обсерваторията.

„Досега не са записани имена, войници, регистрирани в някакви центрове, нито някой е пътувал до Русия, за да се бие в Украйна“, каза г-н Омар Рахмун от Комитета за национално помирение за АФП.

Сирийските наемници вече са воювали на противоположни страни в чуждестранните конфликти в Либия и Нагорни Карабах.

Сирия послужи като полигон за изпитание на руската военна стратегия в Украйна, като много от тактиките на Москва там черпят от военния й опит в Сирия, където тества повечето от оръжейните си системи.