Премиерът Кирил Петков продължава с опитите да договори допълнителни количества природен газ за България. Днес той отново се е срещнал с президента на Азербайджан Илхан Алиев, чиято страна вече доставя по 1 млрд. кубически метра газ на "Булгаргаз". 

От съобщение на правителствената пресслужба става ясно, че двамата отново са обсъдили възможността за доставката на допълнителни количества азерски газ в България, извън тези, които вече са определени във връзка с новия интерконектор с Гърция. Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки. 

Петков и Алиев пък са имали двустранна среща, а вчера и работна вечеря. 

В официалния си профил във Facebook Петков написа, че двамата са открили много общи икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и информационните технологии.

"В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация", пише Петков.

Припомняме, че интерконекторната връзка може да поеме повече природен газ, отколкото България получава, но въпросът е в цената. Сегашните доставки са доста по-евтини от тези от Русия, но нови договорени количества вероятно ще са на хазарна цена.