Мотоклубът „Нощни вълци“ и неговият предводител Александър Залдостанов, московският кмет Сергей Собянин и агенцията за руснаците в чужбина са включени в санкционния списък на ЕС срещу Русия.

54 физически лица и 10 образувания бяха добавени в рамките на новия пакет санкции, приет вчера от Съвета. Той цели поддържане и хармонизация на ограничителните мерки срещу Кремъл заради войната в Украйна.

„Нощни вълци“ е националистически мотоклуб, основан в Москва през 1989 г. Той има близо 45 клона по света, включително в много страни от ЕС. Мотоклубът участва активно в руската военна агресия срещу Украйна, като публично подкрепя анексирането на Крим през 2014 г. и започналата през февруари война.

Групата популяризира идеята, че Украйна следва да бъде неразделна част от Русия. Мотоклубът е получил държавно финансиране от Кремъл между 2013 г. и 2015 г.

През 2016 г. рокери от „Нощни вълци“ дойдоха в България. Протестиращи срещу идването им бяха нападнати и бити от членове на паравоенната група Български воински съюз на изхода от Бургас към София.

Александър Залдостанов, по прякор Хирурга, е ръководител и основател на „Нощни вълци“. Той носи отговорност и за действията и дейностите на групата, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Россотрудничество е федералната агенция по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД), живеещите в чужбина сънародници и международното хуманитарно сътрудничество. Този орган отговаря за предоставянето на държавни услуги и управлението на държавна собственост с цел подкрепа и развитие на международните отношения между Русия и чужбина.

Това е основната държавна агенция, която прокарва меката сила и хибридното влияние на Кремъл. От много години Россотрудничество действа като представителна организация за мрежа от руски сънародници и агенти на влияние и финансира различни публични дипломатически и пропагандни проекти. Така ведомството консолидира дейностите на проруските "играчи" и разпространява посланията на Кремъл, включително историческия ревизионизъм. Россотрудничество активно организира международни събития, насочени към утвърждаване на по-широко обществено възприятие на окупираните украински територии като руски.

До 2020 г. начело на Россотрудничество бе Елеонора Митрофанова. В момента тя е посланик на Русия в България и се прочу с редица скандални изказвания по адрес на страната ни.

Фондация „Русский мир“ е създадена и се финансира от правителството на Русия. Тя е използвана за отстояване на интересите на Кремъл в постсъветските страни. Официалният популяризира руския език и култура в световен мащаб.

В действителност обаче фондацията насърчава насочена към Русия програма в постсъветските държави, като отхвърля легитимността на Украйна като суверенна нация и пропагандира обединяването ѝ с Русия.

Фондът за публична дипломация „Александър Горчаков“ е предназначен да подкрепя руските сънародници в постсъветското пространство в съответствие с идеологическите цели на Кремъл.

Сергей Собянин е кмет на Москва и приближен на президента Владимир Путин. Той е заклет поддръжник на т.нар. специална военна операция в Украйна и заплаши протестиращите срещу нея със сериозни последици.

Юрий Чайка е непостоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация и пълномощен представител на президента във федерална област Северен Кавказ. Той участва пряко в ръководенето и прилагането на агресивната външна политика на Русия. През април Чайка връчва държавни награди на военнослужещи, които са се отличили при агресията в Украйна. В миналото Юрий Чайка бе правосъден министър на Русия и в това си качество бе водеща фигура в преследването и осъждането на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски. По-късно той стана главен прокурор.

В санкционния списък са вкарани и двама актьори - Владимир Машков и Сергей Безруков.