Русия обмисля да скъса напълно дипломатическите отношения с България заради "безпрецедентното" според тях изгонване на 70 дипломатически служители. 

Това съобщи посланичката на Руската федерация у нас пред БНТ.

Изтече и неофициален превод от руски на писмо от Митрофанова към българското МВнР. В него се подчертава, че обявяването на 70 души за persona non grata от българското правителство е:

"безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения"

В писмото се казва и в прав текст, че Русия ще скъса дипломатическите си отношения с нашата държава, ако заповедта за изгонването не бъде отменена - до утре.

От МВнР потвърдиха, че Митрофанова е била днес в министерството и е връчила вербална нота, "с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства."

Премиерът в оставка Кирил Петков призова руското посолство да оттегли своята нота.

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", заявява Петков.

И подчертава, че вярва в необходимостта от диалог за общите ценности.

"Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", добавя премиерът.

Според Петков тези 70 души са работили за чужди служби и за извършвали несвойствени за позициите си дейности. Заради това свое действие Петков загуби подкрепата на един от основните си партньори в доскорошното управление - БСП.

Компютри, компоти

Всъщност, оказва се, компютрите малко са компоти. Твърденията за 70 души, работили срещу страната, не е точно така.

На вчерашното закрито заседание на Народното събрание премиерът е дал информация, от която е станало ясно, че има два списъка.

Този на ДАНС съдържа 37 имена, уличени в някаква нерегламентирана дейност, в т.ч. разпространяване на дезинформация (каквато се лее от всички страни от началото на войната в Украйна).

Другият списък, от 33 лица, пък е изготвен от Външно в опит да се установи някаква реципрочност в броя служители в дипломатическите представителства и от двете страни, научи Клуб Z. Идеята за такива опити датира от години, като все не е прилагана. На практика, около 17 души от списъка са били уличени в някаква сериозна нерегламентирана дейност, според изнесеното на заседанието - въпреки че от държавното обвинение вчера посочиха, че не разполагат с подобна информация.

Спорно е също така как ще бъдат изведени "в един самолет", като едните са дипломати, другите "шпиони", а третите - редови служители.