В петък Руската централна банка намали основния си лихвен процент по-силно от очакваното до 8,0% от 9,5% и заяви, че ще проучи необходимостта от допълнителни намаления, тъй като инфлацията се забавя, а икономиката се намира в рецесия, пише БНР.

Това беше четвъртото понижаване на руските лихви през тази година, като очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скромно понижение с 50 базисни пункта до 9.0%.

Непосредствено след началото на руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари, Руската централна банка повиши основния си лихвен процент драматично до 20% от 9,5%, за да ограничи обезценката на рублата.

"Централната банка на Русия ще разгледа необходимостта от допълнително намаляване на основния процент през втората половина на 2022 г.“, се казва в изявлението на банката след края на днешното ѝ заседание.

След по-агресивното днешно повишение на лихвите, руската рубла поевтиня първоначално към 58,13 щатски долара от нива около 57,60 рубли за един долар преди решението на централната банка.

Годишната инфлация в Русия се забави до 15,5% към 15 юли от 1,59% през юни и 17,1% през май, съобщи централната банка, като същевременно понижи прогнозата си за инфлация за 2022 г. до диапазона между 12 и 15% спрямо предишната си оценка за инфлация от 14-17%. Банката също така потвърди надеждата си, че инфлацията в страната ще падне до целевото ниво от 4% през 2024 г.

Централната банка преразгледа и икономическите си прогнози за тази година, заявявайки, че брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с между 4 и 6%, след като в края на април очакваше по-солиден спад на БВП с между 8 и 10%. През 2023 г. икономиката ще се свие с 1-4%, като банката преразгледа предишната си прогноза, че икономиката ще отбележи спад с до 3% през следващата година.

"Външната среда за руската икономика остава предизвикателна и продължава значително да ограничава икономическата активност. Потребителската активност остава подтисната, но започва да се възстановява, включително на фона на постепенно увеличаване на вноса на потребителски стоки", отбеляза централната банка.