"Икономиката ни навлиза в труден период на структурни промени, свързани със западните санкции. Санкциите засегнаха преди всичко финансовия пазар, но сега те ще започнат да засягат все повече икономиката."

Това необичайно признание за руската действителност е направила днес управителката на руската централна банка Елвира Набиулина. Тя е говорила пред Държавната дума, а словото й бе препечатано в ТАСС и Ройтерс. 

Набиулина, която е един от най-големите експерти по парична политика в Русия и която на практика успя със своя капиталов контрол да спаси руската рубла от тотален срив, е заявила, че най-ранното свиване на инфлационния натиск в страната може да се очаква чак през 2024 година. И то на нива от 4%. За сравнение целевата инфлация на ЕС и еврозоната е 2%. 

Гуверньорката е подчертала още, че Русия все още има някои резерви, но предупреди, че те са "ограничени" и че страната ще трябва да търси други решения.

"Имаме възможност да се разпореждаме с около половината от нашите валутни резерви, но това са резерви в злато, китайски юани и други активи, които не са обект на санкционни рискове. Тези резерви обаче не позволяват да се управлява ситуацията с валутата на вътрешния пазар", признала тя. 

Такива думи са доста неочаквани на фона на тоталния медиен контрол за всичко около войната и на фона на убедеността на Путин, че може да спечели и икономическата война. Набиулина, която преди месец поиска да напусне поста, но на практика не й бе разрешено, говори за най-тежките западни санкции - блокирането на руските резерви във валута. Общо те са 640 млрд. долара, но поне 350 млрд. долара са блокирани. Около 132 млрд. долара е резервът в злато. 

Интересно е да се има предвид, че Набиулина за трети път от началото на войната използва израза "структурни промени" за руската икономика. Днес тя дори продължи този пропаганден икономически трик, заявявайки, че било време за очаквана "структурна трансформация през второто и началото на третото тримесечие."

"Периодът, в който икономиката можеше да живее с резерви, приключи. И още през второто и началото на третото тримесечие ще навлезем в период на структурна трансформация и търсене на нови бизнес модели", посочва тя. 

Най-шокиращото признание от Набиулина обаче се крие в следното изречение: 

"Руските производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към производството на продукти от предишни поколения"

Без да се уточнява какво значи "продукти от предишни поколения" е твърде лесно да се досетим за какво става дума - модерните технологии напускат Русия. 

Според управителката на ЦБР обаче има и добри новини - банковата система е стабилна и е в състояние да издържи на сериозни удари.

"До началото на 2022 г. капиталовите наличности на банките, като се вземат предвид натрупаните буфери и макро квоти, възлизаха на около 7 трилиона рубли, което е дори повече от половината от общия капитал. Това е достатъчно, за да покрие в момента до 10% от загубите по заеми, което е 2-3 пъти по-високо от нивото на годишните загуби при минали кризи, каза тя.

Припомняме, че очакванията на Световната банка са за срив на БВП на Русия с 11% за 2022 години при добро развитие на войната. Ако тя се задълбочи се отива на лошия сценарий от 25% срив или над 400 млрд. долара по-малко.