Украйна подписа днес с Турция в Истанбул дълго договаряната сделка, която трябва да освободи износа на украинско зърно през Азовско и Черно море, предаде украинският информационен сайт НВ.

Очаква се същото да направи и Русия. 

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк написа по-рано в Туитър, че в Истанбул Украйна няма да подписва никакви документи с Русия, предаде агенция "Укринформ".

"Що се отнася до истанбулския договор за "извозване на украинско зърно" - предварително: Украина не подписва никакви документи с Русия. Ние подписваме договор с Турция и ООН и поемаме задължения към тях. Русия подписва огледален договор с Турция и ООН", подчерта Подоляк.

По думите му няма да има "никакво съпровождане на транспорта от руски кораби и присъствие на руски представители в нашите пристанища. В случай на провокации - незабавен военен отговор".

Документа подписаха президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министърът отбраната на Турция Хулуси Акар, предаде украинският сайт "Гордон", позовавайки се на "Скай нюз".

Ердоган каза, че сделката ще помогне на "милиарди" хора, страдащи от глад заради блокадата на украинските пристанища и ще намали инфлацията в цените на храните.

Турция е един от посредниците в споразумението, сключено под егидата на ООН. 

Гутериш каза, че то ще донесе полза на тези, които са "на границата на банкрута и на най-уязвимите хора на границата на глада".

Договорът трябва да влезе в сила в идните няколко седмици и целѝ да върне украинския износ до около 5 милиона тона зърно в месец - довоенното равнище, посочва "Гордон".

По-рано днес турски представители, цитирани от АП, обявиха, че освен деблокирането на зърнения износ от Украйна споразумението ще включва и разрешение за износ на зърно и торове от Русия. Предвижда се създаването в Истанбул на координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.