Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение за износ на зърно, съобщи турското президентство, цитирано от Франс прес и БТА.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по-рано съобщи, че ще присъства на събитието заедно с Ердоган и представителите на Русия и Украйна. В изявление на турското президентство се казва, че церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13:30 ч. по Гринуич (16:30 ч. местно и българско време).

Турски представители, цитирани от АП, обявиха, че освен деблокирането на зърнения износ от Украйна споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се създаването в Истанбул на координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

По думите на заместник-говорителя на ООН Фархан Хак фактът, че Гутериш ще присъства лично означава, че "се придвижваме напред" по сделката.

Шефът по хуманитарните операции на ООН Мартин Грифитс, който е назначен от Гутериш да действа по украинската част от споразумението, и ръководителката на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан, която действа по руската част, са вече в Истанбул, посочи АП.

Агенцията припомни, че миналата седмица украински и руски представители постигнаха в Истанбул принципно споразумение. То предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища, казаха турски източници.