В интернет изтече запис, в който съпредседателят на "Демократича България" Христо Иванов коментира пред съпартийци хода на преговорите за правителство с третия мандат.

Записът е направен в зала "Запад" на парламента, където камерите, с които се излъчва в интернет, са останали включени след заседание на комисия, излъчвано на живо. Той бе оповестен и от шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Първото, което коментира Иванов е избора на председател на КПКОНПИ:

"ПП казаха, че това е предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. А ИТН казват: "Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има избран кабинет" с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят.

Междувременно ПП, в лицето на парламентарното им крило - не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тошко казва: "Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после, да отидем на избори, и вие да я контролирате", казва гласът от записа.

И продължава:

"От моя гледна точка беше много важно изначално да се постави въпросът кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво ще се водят тези преговори, ИТН в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което им се намаляват негативите, които досега имаха. Според мен беше умно да се каже: "Ако няма да си смените председателя на групата, поне назначете друг преговорен екип".

Освен това, айде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. Корнелия вчера каза, че не се знае дали те пак няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде… Възможността все пак да се адресира основният проблем на ПП, свързан с това с кого говорят и възможносттта изобщо да се излезе извън разговора за това кои са министрите на Слави.

Защото то оттам почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които само той има доверие и т.н. Т.е. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и аз очаквам, че това нещо ще доведе до силен блокаж на втория етап. Това го видяхме и сега на тая среща – пристигнаха Тошко и г-жа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило – нагло, арогантно и т.н.

Т.е. за мен Корнелия – не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност още в началото на преговорите да разчисти някои проблеми и подозирам, че следващата седмица ще доведат до фатално късо съединение. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави".

В изтеклия запис, направен в една от залите на Народното събрание, се споменава също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е обявила, че партията ще задържи третия мандат до 15 август, а изборите ще се състоят на 16 октомври.

"Ние си настояваме, че участваме в разговорите с чисто информационна цел, ще влезем в режим на преговори, когато има излъчен премиер, нашите партийни органи едва накрая ще решат дали подкрепяме, под каква форма и до каква степен. Тези словесни еквилибристики е важно да ги повтаряме, за да поддържаме някаква дистанция от целия този процес.

Не че пропагандата на ГЕРБ и ДПС ще ни остави много луфтове, но все пак, колкото е възможно, да го поддържаме. Ще държим мандатът да не е на нито една политическа сила, че третият мандат е технически, не е на формация, която има собствено право да състави политическо управление.

Всички тези неща, ако имате нужда да ги обсъдим, ще ги обсъдим като опорни точки. Чакаме да видим какво ще се конфигурира, ако изобщо...", казва още Иванов в записа.

Малко по-късно от "Демократична България" разпространиха целия запис. Единствената разлика е, че в началото Иванов дава пояснения по повод гласуването на правила за избор на шеф на КПКОНПИ и поведението на ГЕРБ по темата.