Руската федерация вече съвсем официално може да не спазва Европейската конвенция за правата на човека, след като днес напусна Съвета на Европа.

Официалното уведомление бе връчено на генералния секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич няколко часа преди Парламентарната асамблеия на СЕ (ПАСЕ) да гласува официална препоръка към Комитета на министрите да поиска Москва да напусне. 

Това е първият случай, при който държава-член на Съвета на Европа напуска. Русия е в организацията от 1996 г.

"Организацията всъщност загуби многосекторния си характер, превръщайки се в структура за агресивно налагане на неолиберален подход към човешките права в нарушение на принципите и ценностите, залегнали в Хартата на Съвета на Европа и основните конвенции", се казва в изявление на руското МВнР.

Оттеглянето на Русия от Съвета на Европа няма да засегне правата и свободите на руските граждани, заявиха от външното министерство.

"Конституцията на Руската федерация установява гаранции не по-малко от тези в Европейската конвенция за правата на човека. Разпоредбите на основните договорно-правни актове на Съвета на Европа са включени в руското законодателство", отбелязват от ведомството.