Откакто "Продължаваме промяната" управлява, ГЕРБ и ДПС непрекъснато я обвиняват, че нарушава Конституцията. И не може да не се признае, че имат известни основания за това.

Декларацията за гражданството на Кирил Петков, която Конституционният съд обяви за недействителна, е една от основните им опорни точки.

Решението на Конституционния съд, с което бе отменен изборът на председател на КЕВР както и това, с което бяха отменени квотите при закриването на спецмагистратурите, докара до делириум и ГЕРБ, и ДПС.

Когато обаче изтече записът от заседанието на "Демократична България" и двете партии скоропостижно забравиха за Конституцията. Ето какво пише в нея:

Чл. 32

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Въпросният запис очевидно е направен по погрешка, тъй като камерите в зала "Запад" на парламента са останали включени, след заседание на комисия. А от "Демократича България" са провели заседанието си в същата зала, без да знаят, че го правят пред камери.

Всеки, който е истински загрижен за Конституцията и правата на гражданите, би трябвало да се погрижи този запис да бъде унищожен. А не да се възползва политически от него.

Защото заседанията на парламентарните групи със сигурност не са сред "предвидените от закона случаи", в които някой може да бъде записван без негово знание.

Снимките на Бойко Борисов с кюлчетата също са нарушение на този текст от Конституцията. Затова е много важно да се разбере не просто дали са истински, а и кой ги е правил. Затова обаче трябва работеща прокуратура, каквато в момента ние нямаме. Имаме само петорни експертизи.