Във връзка със ситуацията в Украйна Сърбия за първи път се присъедини към санкциите на ЕС, наложени през 2014 г. срещу бившия украински президент Виктор Янукович. Това се посочва в декларацията на върховния представител от името на ЕС, публикувана на сайта на Европейския съвет на 12 март 2022 г., предаде "Gordonua".

В документа се отбелязва, че заедно със Сърбия - Черна гора, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина също се присъединяват към това решение. Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, също се присъединиха към ограничителните мерки.

Санкциите срещу Янукович и неговите съучастници бяха въведени за първи път през март 2014 г. с решение на Съвета на ЕС, а след това ежегодно бяха удължавани.

Причината за налагането на санкции е "злоупотребата с държавни ресурси и нарушаването на правата на човека" през 2013-2014 г., което доведе до анексирането на Крим и създаването на т. нар. "ДНР" и "ЛНР".

Въз основа на санкциите, приети от Съвета през 2014 г., към които Сърбия се присъединява, всички средства и икономически ресурси, свързани с лицата, посочени в решението, са замразени. В допълнение към Янукович, сред тези хора са министър-председателят на тогавашното правителство Николай Азаров, както и други високопоставени служители.

Янукович беше избран за президент на Украйна през 2010 г. На 22 февруари 2014 г., след три месеца протести на Майдана, Върховната Рада го отстрани от длъжност, след което бяха обявени нови президентски избори. През същия месец Янукович напусна Украйна и сега живее в Русия.