Шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация с международно значение (“глобална опасност”), предаде ДПА.

Тедрос взе това решение въпреки липсата на консенсус сред експертите от комисията по извънредните ситуации на СЗО. Това е първият път, в който ръководителят на СЗО предприема такова действие, отбелязва Асошиейтед прес. 

Очаква се обявяването на епидемията за извънредна ситуация да стимулира инвестициите в лечението на заболяването.

"Изправени сме пред епидемия, която бързо се разпространява по света и се разпространява по нови начини, за които знаем твърде малко и които покриват критериите (за извънредна ситуация), предвидени в международните здравни разпоредби", изтъкна ръководителят на СЗО.

"Знам, че това не беше лесен и недвусмислен процес и че има различни гледни точки сред членовете на експертната комисия", каза още той.

Извънредна ситуация означава най-висока степен на тревога, която СЗО може да обяви, но това не означава задължително, че заболяването е особено заразно или смъртоносно.

Майкъл Райън, ръководителят на службата на СЗО за извънредните ситуации, заяви, че Тедрос е взел решение да категоризира епидемията по този начин, за да гарантира, че международната общност възприема сериозно заплахата.

Същият статут получи и COVID-19 в началото на 2020 г., но тогава всички в СЗО бяха единодушни по въпроса.