Главният прокурор Иван Гешев определи като "юридическо недоносче" законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура, а самото закриване според него ще доведе до "юридическа катастрофа".

Гешев коментира това преди началото на заседанието на правната комисия на парламента, която разгледа на първо четене тези промени. Според него промените, които се предлагат, не са съдебна реформа.

Гешев добави, че ще покани утре министъра на правосъдието Надежда Йорданова и народния представител Христо Иванов да разговарят публично, пред медиите и гражданите, с юридически аргументи, във връзка с промените, предвидени в законопроекта. По думите му, по проекта за промени не е имало обществено обсъждане.

Главният прокурор изрази притеснение от "постоянното нарушаване на принципа на върховенството на закона и на разделението на властите от българските политици". Според него това предизвиква притеснение и у европейските партньори.

От своя страна, министър Надежда Йорданова коментира, че за трети път този законопроект ще бъде разгледан в правната комисия на първо четене в рамките на 12 месеца. Според нея в законопроекта са отразени всички становища, които се получиха на всички етапи от обсъждането.

"От наша гледна точка е проведен широк обществен дебат, включително в момента ни предстои отново дебат", коментира Йорданова.

Тя добави, че ще положи всички усилия да мине и този законопроект най-сетне да стане действащо право.

"Вярвам и съм убедена, че мнозинството също ще направи всичко възможно това да се случи", добави Йорданова.

От ГЕРБ и ДПС започнаха с обструкциите още в началото на заседанието, когато поискаха отлагането на точките. В крайна сметка това не бе прието.

Йорданова мотивира промените като обясни, че с тях отпадат т.нар. кариерни бонуси. Тя допълни, че специализираното наказателно правосъдие бе създадено преди 10 години.

"За съжаление за 10 години резултатите са неубедителни. В борбата с корупцията резултатите липсват. Нарушават се основни човешки права", каза Йорданова.

И допълни, че специализираното правосъдие се свързва и с незаконосъобразно използване на СРС. Правосъдната министърка бе категорична, че е уреден редът, по който висящите производства ще бъдат разгледани така, че нито едно дело да не бъде прекратено.

От "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" заявиха, че ще подкрепят закриването на специализираното правосъдие. От ГЕРБ заявиха, че това не е съдебна реформа, защото се закрива цял сегмент от съдебната система. От ДПС изтъкнаха, че от ЕК са виждали напредък в специализираното правосъдие и в КПКОНПИ. От "Възраждане" също заявиха, че подкрепят законопроекта.