Рекорден брой сигнали за престъпления от България и разследвания под над 120 случая, свързани със страната ни, отчете шефката на европейската прокуратура Лаура Кьовеши на брифинг с премиера Кирил Петков, по чията покана тя е на посещение у нас.

Резултатът от визитата - Министерският съвет става контактна точка с европейската прокуратура и може директно да подава информация, без тя да минава през главния прокурор Иван Гешев.

"Всички престъпления след 2017 г., свързани с европейки пари, могат да бъдат обект на разследване. Благодарен съм на г-жа Кьовеши, че ще работи с българското правителство", каза премиерът Кирил Петков.

 

"Благодаря на премиера за сяната му визия за борбата с корупцията - споделяме едни и същи приоритети, говорим на един език. Установихме няколко канала за докладване на подозрения за измами - МС ще стане контактна точка с европейската прокуратура. Такава ангажираност трябва да е повод за вдъхновение.

Идеята на г-н Петков да се създаде специална група, която да работи с европейската прокуратура, е нещо, към което да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на измамите и борбата с престъпленията, извършени от организирани групи", каза Лаура Кьовеши.

"Получихме рекорден брой сигнали за нарушения от България. Сега е време за българските власт да започнат да работят по мното чувствителни случаи заедно с нас - затова съществуваме и затова сме с вас. Имаме седем вида групи, които може да изпращат сигнали - включително граждани, журналисти и неправителствени организации. Рекорден брой жалби имаме  от България, а над 120 случая вече се разследват. Мисля, че ще видите статистиката с България в годишния ни доклад другата седмица", добави Кьовеши.

Европейската прокуратура има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на измами, свързани с финансите на ЕС, включващи измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС, злоупотреби с евросредства. 

Сигналите от България били свързани най-често с измами с евросредства, свързани с обществени поръчки, злоупотреби със субсидии за селското стопанство, измами в строителството. 

Не коментирам вътрешни въпроси, каза Кьовеши на въпрос запознал ли я е премиерът със сигналите, които е внесъл в прокуратура. 

"Делегираните прокурори и главните прокурари са независими - не съм получила сигнали, че някой е нарушил тази независимост. Имам пълно доверие на делегираните прокурори в България и се надявам с времето докажат, че доверието, което да получили, е заслужено", добави Лаура Кьовеши.

Утре в София тя ще се срещне и с главния прокурор Иван Гешев.