Високите цени на бензина и отоплението трябва да бъдат "омекотени" от държавата, за да се запази социалният мир. За това се разбраха партиите в управляващата германска коалиция. Все още обаче спорят по какъв начин и с колко да се подпомогне зареждането с бензин.

Министърът на финансите Кристиан Линднер предложи на всеки литър държавата да субсидира между 20 и 40 цента от цената.  Опозицията не е във възторг от предложението му, тъй като анализите посочват, че до голяма степен повишаването на цените на бензина е и спекула на големите петролни компании.

Социалдемократите също все още не са казали дали биха го подкрепили. Ако то бъде прието, ще важи за три месеца. Друго предложение е намаляването на цените на билетите за градския транспорт с 50%.

Коалицията вече прие един пакет с мерки за облекчаване на последствията от коронакризата, който струва 13 милиарда евро. 

Сега правителството поиска 200 милиарда допълнително към бюджета, като 100 милиарда от тях са за въоръжаване на Бундесвера. 

Линднер предупреди, че най-вероятно ще има още взимане на заеми. Това ще е третата поредна година, в която Германия няма да успее да се придържа към спирачката за взимане на задължения.