Международният наказателен съд нареди на Русия да спре военните действия в Украйна, като издаде предварителна, но вероятно неприложима заповед по искане на Киев, в която се твърди, че Кремъл е оправдал нахлуването си с фалшивия претекст да спре предполагаемия геноцид в Донбас.

Съдът не разполага с властта да налага своите решения, а Русия вече твърди, че 15-членният трибунал няма юрисдикция по спора.

Но решението, прието с 13 към 2 (с несъгласие само на руския и китайския съдии), добавя правно измерение към дипломатическото осъждане и икономическите санкции, провокирани от нахлуването на Русия.

"Украйна спечели пълна победа по делото срещу Русия в Международния наказателен съд. Съдът разпореди на Руската федерация незабавно да спре инвазията в Украйна. Заповедта е задължителна за Русия според международното право. Игнорирането на решението ще доведе до още по-голяма изолация на Русия", каза украинският държавен глава.

Русия и Украйна са страни по Конвенцията срещу геноцида от 1948 г. и са предоставили на Съда правомощието да се произнася по дела, засягащи материята на международния документ. Но само Съветът за сигурност на ООН може да предприема действия, с които да изпълни решенията на Съда, което трудно ще се случи заради ветото на Русия.

В ексклузивно интервю за Си Ен Ен главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза, че е пристигнал в Украйна, защото има разумни основания да смята, че военни престъпления са били извършени в конфликта между Русия и нейната южна съседка.

"Законът е ясен по този въпрос. Престъпление е умишленото таргетиране на цивилни. Престъпление е умишленото таргетиране на граждански обекти. Сега, разбира се, трябва да има допълнително разследване.

Използвани ли са тези граждански обекти за извършване на атаки, които ги превръщат в легитимна цел? Но дори и тогава няма лиценз за използване на касетъчни бомби или непропорционални атаки в концентрирани цивилни райони. Има задължение за разграничение", обяви Карим Хан.

Хан добави, че обвиненията могат да бъдат връчени на всеки, независимо от военен ранг или цивилна роля.

"Няма имунитет за каквато и да е официална позиция… (Ако) сте пехотинец в цивилна зона в гражданска война, нямате лиценз да изнасилвате или атакувате деца, или тероризирате. И ако сте полеви командир или ако сте командир на бойното поле, нанасящ въздушни удари, или взимате решения, или сте граждански началник, според Римския статут - носите отговорност", каза Хан.