Американските високоточни оръжия обръщат хода на войната, казва украинският министър на отбраната.

Украинските сили са унищожили 50 руски склада за боеприпаси с удари от предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън HIMARS,  казва Алексей Резников, цитиран от сайта "Гордон".

Министърът е говорил за четвъртото заседание на контактната група по отбраната между Украйна и западните ѝ съюзници, т.нар. "формат Рамщайн" (по името на американската военна база в Германия), където започнаха срещите за военната помощ за Киев. 

 "Всъщност, те потвърдиха нашата информация, но те са я получили паралелно благодарение на спътниковото наблюдение: количеството на унищожените складове за боеприпаси на орките, количеството на командните пунктове. Става дума за половин стотица обекти - само тези, в които се съхраняват боеприпаси. Това, съответно отрязва логистичните им вериги и ги лишава от възможност да водят активни бойни действия, изсипвайки голямо количество снаряди и изстрели по нашите въоръжени сили", казва Резников.

По думите му украинските военни използват западното въоръжение професионално и ефективно и това поражда доверие у съюзниците, което е условие за продължаване на помощта.

САЩ изпратиха на Украйна артилерийски установки с далекобойност до 80 км вместо максималната - до 300 км - за да са сигурни, че Киев няма да нанесе удари по руска територия и така да даде повод на Москва за ескалация на войната.

Но дори и тази далекобойност на HIMARS два пъти превъзхожда тази на използваната руска артилерия и позволява на украинските войски да поразявт цели в дълбокия тил на противника. Така те парализират възможностите му да настъпва, защото разстройват снабдяването на войските на първа линия и създават предпоставки за контранастъпление.