"Продължаваме промяната" изначално нямала доверие на "Има такъв народ" и затова заложила реформата в КПКОНПИ и изборът на Бойко Рашков да я оглави като условие.

Това се разбра от думите на председателя на парламентарната група на ПП Андрей Гюров пред БНТ днес. "Като партия от самото начало не даваха заявка за сериозност. От наша страна не мога да кажа, че е имало високо ниво на доверие. В най-неподходящия момент за държавата издърпват килимчето", посочи Гюров и в отговор на въпрос не стават ли всички заложник на името на Бойко Рашков, допълни: "Имаше срив на доверие към ИТН и затова избрахме няколко знакови действия".

По думите му ПП е готова за разговори за структура и състав на Министерския съвет, който да бъде оглавен от Асен Василев, но "реформаторско мнозинство" в този парламент няма. 

Тъй като днес от БСП, мандатоносителят, обявиха, че имат два варианта за действие след създалата се в петък ситуация, при която Слави Трифонов се оттегли от преговорите за кабинет, а в неделя и БСП, и ПП казаха никога повече с ИТН, Гюров бе попитан какви са тези два варианта. Но той не даде еднозначен отговор. Разбра се само, че БСП или трябва да преговаря с ИТН и с независимите, или да върне скоро мандата.

Както е известно, той е заложник и на избора на нов председател на КЕВР, като ПП, БСП, ИТН и ДБ (докато още си говореха с ИТН) се бяха разбрали да изберат нов шеф на енергийния регулатор в срок до 12 август. Тоест - мандатът да бъде държан най-много до 15 август. Tова би било едно "отговорно решение", но юристите да се произнесат какво би се случило, "ако не изберем", лаконичен бе Гюров.

"По измислени поводи ИТН оттегля подкрепа, а когато става въпрос за важно нещо, се тупа топката. Като КПКОНПИ, където имат забележки. От няколко месеца искаме да видим тези бележки, но така и не ги дават в писмена форма", посочи още Гюров.

И намекна за синхрон между партията на Трифонов с ГЕРБ и ДПС.