"Най-вероятно ще вървим на избори, шансът е много малък".

Такава прогноза направи пред предаването "На фокус" по Нова тв премиерът в оставка Кирил Петков, след като даде заявка - "Продължаваме промяната" никога повече няма да работи с "Има такъв народ". Минути преди него и лидерката на БСП, която получи третия мандат за съставяне на правителство - Корнелия Нинова, обяви: "Мандалото хлопна за ИТН".

Това, естествено, повдигна въпроса може ли да се осигури в такъв случай мнозинство в парламента.

"Мандатът е при Корнелия Нинова и тя трябва да даде тон. За мен е безмислено да си мисля, че може да има пети катарзис на Слави Трифонов. За мен няма опция, в която да е наш партньор отново, просто не съществува. Но е интересно какво ли мислят депутатите му, когато са видяли по телевизора как ги хвърля под автобуса отново", посочи Петков.

И припомни как, когато ПП бе мандатоносител опитваше да убеждава народните избраници от ИТН да подкрепят кабинет, отказвайки разговор с ръководството на партията и парламентарната група като структура. Сега Петков разказа как говорел с депутати на Трифонов, намирал ги за свестни хора. На въпрос колко от тях са припознали политиката му, но са останали лоялни на ИТН и не са напуснали, отвърна:

"Съвсем спокойно - 8 човека". - Но сега не смятал да говоря с тях, направил каквото може. - "Те все още имат своя избор, но не знам дали е възможно", посочи.

"Най-вероятно ще вървим на избори, шансът е много малък" - направи обобщението си премиерът в оставка.

След което прогнозира с убеденост, че след очертаващите се предстоящи парламентарни избори, не ГЕРБ, а ПП ще е първа политическа сила. Засега социологията отрежда малка преднина на партията на Бойко Борисов.

От думите му се разбра още, че ПП няма да се яви задно с "Демократична България", но ще си партнира с дясната коалиция след вота.

Петков посочи още, че от самото начало е имал подозрения относно ИТН. На въпрос настъпихте ли мотиката два пъти (по Асен Василев), посочи: "Не, затова поставихме условие - законът за КПКОНПИ, Бойко Рашков - преди да финализираме преговорите. Бяхме сигурни, че никога няма да го приемат".