"От години германските политици повтарят ежедневно, когато стане дума за Втората световна война: "Никога повече". Сега виждаме, че това са само празни думи и те не струват нищо."

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч пред Бундсетага днес. Той остро критикува германската политика и бизнес за твърде близките връзки с Русия, които са допринесли за подготовката й за война.

„Казвахме много пъти, че „Северен поток“ е оръжие за Русия, но чувахме само „Това е бизнес, бизнес, бизнес.“ Между нас и вас простроихте постепенно стена и „Северен поток“ 2 я бетонира“, заяви Зеленски.

Той посочи, че от три седмици Русия убива цивилни, загинали са 108 деца насред Европа през 2022 година.

„Уважаеми германски народе, защо това е възможно? Казахме, че „Северен поток 2“ е оръжие и подготовка за война, а вие казахте това е икономика, икономика, икономика и така бетонирахте тази новата стена.

Питахме ви - какво да направи Украйна, за да стане част от сигурността. Отговорът ви беше: „Това не е тема и скоро няма да бъде.“ Това е тъжно.

Сега същото се случва и с желанието ни да влезем в ЕС. Това е поредният камък за новата стена.

Обърнахме се към Европа, към малки държави, към вас.

Ние усетихме колебанието, нежеланието. Разбрахме, че това, което вие искате, е икономиката, икономиката, икономика...

И не виждате какво става зад тази стена с нас“, емоционално атакува поведението на германския бизнес и политика Зеленски.

Той апелира отново към ценностите, които Европа проповядва – равенство, свобода, сигурност, възможност да живееш, без да се подчиняваш на чужда държава. В края на речта си той припомни  и думите на Рейгън, който през 1987 г. в Берлин се обърна задочно към Горбачов с призива: „Мистър Горбачов, съборете тази стена!“ 

"Сега се обръщам към канцлера Шолц и го призовавам: „Скъпи господин канцлер Шолц, разрушете тази стена между нас!"

Депутатите ръкопляскаха на речта му, след което опозицията поиска канцлерът да вземе отношение към думите на Зеленски. Мнозинството обаче заяви, че това не е включено в днешния ред и отхвърли искането.

Уточняването - дали да има реакция или не, продължи поне половин час в много остър тон и принуди дори германските журналисти да коментират с изумление недостойната реакция след обвиненията на Зеленски.