Руският концерн „Газпром“ обяви, че намалява с още 50% подаването на газ към Германия по „Северен поток“ 1 и вместо 40% от договорените количества по него ще минават само 20% от платеното от Германия.

Москва твърди, че проблемът за това е технически. Путин заплаши Германия миналата седмица, че ще намали още доставките от 26 юли и от тази нощ заплахата влиза в сила.

Газът по „Северен поток“ 1 бяха спрени изцяло за 10 дни заради редовна профилактика и миналия четвъртък газът отново потече, но вече в съвсем минимални количества.

Германското правителство обвинява Москва, че търси поводи за намаляване на доставките и че няма технически проблеми, които да ги провокират.

Заради намалените доставки на газ най-големият чуждестранен клиент на „Газпром“ – „Юнипер“, бе изправен пред фалит и се наложи германската държава да влезе с 30% участие в него. „Юнипер“ бе фирмата, която заяви през май, че ще се опита да отговори на условията за плащане в рубли, ако германското правителство разреши. Как са се развили преговорите не  еясно, но фирмата спря да получава договорения газ и с еналожи да купува липсващите количества на сегашни цени от други доставчици, което го тласна към банкрут. Тъй като „Юнипер“ е най-големият доставчик на газ за германските общини, Берлин пое разликата в цената, за да им агаз за домакинствата.