16 март, Брюксел. "Висш служител от Министерството на отбраната на САЩ" дава брифинг за журналисти по време на визитата на шефа на Пентагона Лойд Остин в НАТО и преди посещението му в България утре. Официалната стенограма на брифинга не разкрива името и длъжността на служителя, тъй като Пентагонът предпочита той да бъде цитиран от медиите с формулата, с която са го представили - само като висш служител. Публикуваме двата въпроса, свързани с България.

Въпрос: Първо, по отношение на далекобойните ПВО системи, България има и С-300? Това ли е разговорът, който ще проведете?

ВИСШ СЛУЖИТЕЛ ОТ ОТБРАНАТА: Ще водим разговор в България за много неща, няма да споменавам естествено, че ще им благодарим за домакинството – както знаете, те са домакин на бронетанкова бригада "Страйкър", ние сме благодарни за това. И те са съюзник. Така че, мисля, че е логично да се предположи, че секретарят (министърът на отбраната - б.р.) ще говори с българите не само за начините, по които, като съюзник в НАТО, можем да работим заедно за подобряване на отбраната на територията на НАТО, но и, знаете, двустранно на базата на какво, ако с нещо биха искали, да помогнат на Украйна. 

Въпрон: Отново имам въпрос относно С-300. Казвате, че разговаряте със съюзници и партньори. България и Словакия ли са единствените държави, с които говорите, или има и други? И може ли да очакваме съобщение след разговорите, които секретарят ще проведе с тях в следващите два дни?

ВИСШ СЛУЖИТЕЛ ОТ ОТБРАНАТА: Не, освен Словакия и България има други нации, с които говорим за всякакви системи, които може да са от полза за украинците. И няма да изпреварвам дискусиите, които ще водим по време на това пътуване.