Папа Франциск издаде историческо извинение в понеделник за сътрудничеството на Католическата църква с "катастрофалната" политика на Канада в местни пансионни училища, като обяви, че насилствената асимилация на коренните народи в християнското общество е унищожила техните култури, разделила семейства и маргинализирала поколения. 

"Дълбоко съжалявам", обяви Франциск под аплодисментите на бивши ученици и представители на местната общност, събрани в сградата на пансионно училище на юг от Едмънтън, Албърта.

Той определи училищната политика за "катастрофална грешка", която е несъвместима с Евангелието и подчерта, че е необходимо по-нататъшно разследване.

"Смирено моля за прошка за злото, извършено от толкова много християни срещу коренното население", изтъкна Франциск.

В първото събитие от своето седмично "покаятелно поклонение" папата пътува до земите на четири коренни народи, за да се помоли на гробище и след това да поднесе дълго търсеното извинение. Четирима вождове придружиха главата на Католическата църква в инвалидна количка до място, намиращо се околностите на бивше пансионно училище и му подариха шапка с пера, с което го направиха в почетен лидер на общността.

В миналото Франциск е поднасял извинения за "жалките" злоупотреби, извършени от мисионери. 

"Катастрофалната" политика на асимилация на Канада представлява "културен геноцид", определи създадената от правителството Комисия за истина и помирение в страната.

Повече от 150 000 деца от коренното население на Канада са били принудени да посещават финансирани от правителството християнски училища от края на XIX век до 70-те години на миналия век в опит да ги изолират от влиянието на техните домове и култура. Целта е те да бъдат християнизирани и асимилирани.

Отава признава, че физическото и сексуалното насилие е било широко разпространено в училищата, като учениците са бити, защото говорят на родния си език. Според лидери на коренното население репресиите са основна причина за епидемичните нива на алкохолна и наркотична зависимост в канадските резервати.