Руският президент Владимир Путин е подарил скъпи бижута на бивша австрийска министърка, предаде Франс прес, като се позова на австрийски медии.

Става дума за обеци от бяло злато със сапфири на стойност 50 000 евро. Те са били подарени на Карин Кнайсъл в знак на благодарност, че тя е поканила Путин на сватбата си през август 2018 г.

Кнайсл по онова време беше външна министърка, излъчена от Австрийската партия на свободата. Тя се задържа на поста от декември 2017 г. до май 2019 г. Кнайсъл покани Путин на сватбата си по времето, когато Австрия беше ротационен председател на ЕС. Двамата танцуваха заедно и снимката обиколи медиите по света.

Подарените обеци обаче са били прибрани от австрийската държава още преди две години.

След напускане на правителството Кнайсъл беше назначена в административния съвет на руския петролен гигант "Роснефт". Тя отказва да напусне поста си въпреки руската инвазия в Украйна.

Снимките от сватбения танц на Кнайсъл с Путин са общоизвестни, публиката видя освен това и сватбените подаръци, с които Путин дойде в лозята на Щирия, където беше празненството, припомня днес БТА.

Тогава руският президент пристигна с хора на Донските казаци, които поднесоха музикален поздрав на младоженците, подари на булката букет и самовар на семейството, което просъществува много кратко. Но досега за обществеността не беше известно, че освен това Кнайсъл е получила и сапфирени обеци на стойност 50 000 евро. Оценката за стойността е на аукционната къща „Доротеум“, съобщи ежедневникът „Кронен цайтунг“.

Вестникът, цитиран и от други медии, пише още, позовавайки се на документи, че за тези обеци между Кнайсъл и Министерството на външните работи се е разгорял ожесточен спор. Кнайсъл се е противопоставяла енергично на мнението на Министерството на външните работи, че обеците не са нейна лична собственост, а собственост на републиката.

Двете страни са се споразумели за сключване на договор за отдаване под наем, според който след смъртта на Кнайсъл нейните наследници трябва да върнат обеците. Не е ясно дали актуалната редакция на договора е точно такава, съобщават медиите, тъй като при напускане на поста външна министърка е избухнал скандал за въпросните бижута между бившата шефка и министерството.