Сигналът срещу задържания бивш премиер Бойко Борисов е дошъл от гражданско сдружение БОЕЦ още през декември м.г. Това обяви защитникът на лидера на ГЕРБ адвокат Менко Менков. 

„Сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до прокуратурата“, подчерта адвокат Менков.

Проверка показва, че сигналът от тогава е за скандала за пачките и златните кюлчета, като се припомнят твърденията на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков, че бил изнудван от Бойко Борисов – в качеството му на премиер, и от министъра на финансите Владислав Горанов да им плаща 20% от печалбата на неговия лотариен бизнес, за да приемат законодателна поправка чрез Менда Стоянова, позволяваща избягването на плащането на по-високи хазартни такси.

По думите на Менков случаят няма общо с Европейската прокуратура, заради съобщението на МВР, че тя разследва 120 случая у нас и съвпадението посещението на обвинител номер едно на ЕС Лаура Кьовеши. Според Менков не става въпрос за европейски средства.

"Европейската комисия не коментира индивидуални разследвания на национално равнище", заяви за Клуб Z говорител на ЕК, помолен да коментира случая.

Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха отведени в ГД "Национална полиция" снощи след обиски в домовете им. Обиските се проведоха без да бъдат представени заповеди за това, като полицията се позова на "действия в условия на неотложност", т.е. с цел да се предотврати извършването на евентуално престъпление.

Още след полунощ Менко Менков, обяви, че става дума за обвинение в "изнудване", но според него не ставало ясно кой е изнудван, нито за какво, нито кога. Самата проверка пък е текла в продължение на три месеца и затова - според Менков - нямало причина за неотложното задържане. Той заяви и че по темата е бил разпитван премиерът Кирил Петков като свидетел, но не стана ясно защо. 

„Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването“, каза снощи Менков, цитиран от БНТ.

Днес вече той уточни:

„Няма и не може да има повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на движение БОЕЦ“.

И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков.

„Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай“, посочи адвокатът.

От фейсбук профила си тази сутрин (вече за втори път) се включи и Васил Божков. Той се оплаква, че нито една национална телевизия още не го е потърсила.

"Спасяват Бойко", е изводът му.