Бившият премиер Бойко Борисов е обискиран и задържан в Банкя в рамките на операция на ГДНП. Тази информация дойде около 21 часа в четвъртък от МВР. Мотивите на полицията - участвал е в изнудване на "изгнаника" в Дубай Васил Божков.

Според ГЕРБ Борисов е единствено обект на полицейски претърсвания. Полицейската акция е започнала към 20 ч. като в къщата му в Банкя са дошли 10 полицаи пеша.

Малко след 1:30 ч. сутринта адвокатът на Борисов - Менко Менков, обяви, че става дума за обвинение в "изнудване", но според него не ставало ясно кой е изнудван, нито за какво, нито кога.

Самата проверка пък е продължила три месеца и затова - според Менков - нямало причина за "неотложното задържане" (виж по-долу). Той заяви и че по темата е бил разпитван премиерът Кирил Петков като свидетел, но не стана ясно защо.

Проверяват се и са задържани още бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Те ще останат в ареста поне за 24 часа, потвърди Менко Менков. Менда Стоянова не е задържана.

В по-ранните часове на вечерта вчера Арнаудова вдигна телефона и каза пред Клуб Z:

"Не сме арестувани. Има само претърсване и изземване, търсят документи, свързани с евентуална връзка между Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов."

В този момент претърсващата полицайка ѝ направи забележка, че ѝ пречи и Арнаудова прекрати разговора.

"Няма никой над закона!", написа във фейсбук профила си лаконично премиерът Кирил Петков.

Според официално съобщение на МВР висчки те са задържани във връзка с измами с евросредства:

"В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова.

Действията продължават", пишат от вътрешото министерство.

След 22 ч - въпреки опитите за "жива верига" от негови депутати и почитатели Борисов бе отведен в сградата на ГД "Национална полиция" в "Младост".

Извеждането. Стопкадър от видео

 

Това потвърди и адвокатът му Менко Менков.

"Досъдебното производство е от днес 17 март, не знам за какво е. Борисов ще бъде задържан за 24 часа с полицейска мярка", обяви Менков.

Адвокатът, който често е довереник на хора от ГЕРБ, казал на клиента си да не подписва никакви документи.

Вероятно и Севделина Арнаудова ще бъде задържана, допълни Менков.

Като видя заповедта и какво пише в нея, мога да коментирам, заяви той пред събраните медии. Менков твърди още, че според протокола за изземване абсолютно нищо не е иззето от дома на Борисов.

Акцията по поразителен начин съвпада с посещението на европейския прокурор Лаура Кьовеши у нас. Очевидно действията са предприети "по неотложост"* от МВР и българската прокуратура най-вероятно не е била информирана. Точно това потвърди по-късно и Сийка Милева - говорител на главния прокурор. Тя посъветва информация да се търси от европрокуратурата. Оттам пред Клуб Z казаха, че няма да коментират.

"Започнахме над 120 случая да разследваме, в края на тази или началото на следващата седмица ще публикуваме годишния доклад. Получихме информация за измами с евросредства в България, свързани с обществени поръчки, информация, свързана със злоупотреби в сферата на селското стопанство, строителството, фондовете за възстановяване след COVID-19. Това са основните видове престъпления, които разследваме и по които сме получили сигнали от българските граждани", заяви вчера самата Кьовеши. 

Отново според адвоката на Борисов обаче - европрокуратурата нямало общо със случая. 

Произнесе се и Васил Божков, който вероятно е в Дубай. В написаното се твърди, че е давал показания пред европрокуратурата:

"2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България.

След сигнала ми и показанията пред европейската прокуратура от последния месец, днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве."

Пред дома на Борисов в Банкя бързо се събраха младежите от ГЕРБ, бивши министри и партийни функционери като Томислав Дончев, Даниел Митов, Тома Биков, Деница Сачева, Лъчезар Иванов, Десислава Атанасов, Костадин Ангелов.

Томислав Дончев обвърза, че "министър-председателят изпрати полиция в дома" на Борисов, след като по неговите призиви не отишъл в парламента. Случващото се "има характер на политическа репресия".

Според Даниел Митов - това било "по-скоро Гестапо, откокото каквото и да било друго".

Дончев обясни, че Менда Стоянова си била вкъщи и нямало обиск там.

"Не съм арестувана, вкъщи съм си в Пловдив, освен ако не дойдат по-късно и у дома", коментира Стоянова и пред "24 часа" и допълни: "Това е лудост. Къде се намираме?".

Тя смята, че няма за какво да бъде арестувана.

"Чувам по телевизията, че не пускали Менко (адвокат Менко Менков - б.а.). А аз няма и кого да извикам", каза още притеснено бившата шефка на бюджетната комисия в парламента.

Един от пиарите на ГЕРБ Никола Николов заяви, че е разговарял и с Владислав Горанов, който също бил в дома си. Според Даниел Митов никой не се е свързал с бившия финансов министър.

"Нашият единствен изход е да свалим това управление час по-скоро и съм убеден, че нашите членове и симпатизанти ще се отзоват на призива ни. От утре почваме протести", закани се Тома Биков.

Пред къщата на Борисов първоначално Менко Менков се оплака, че не го пускат и не знае какво става с клиента. Менков обяви, че няма неотложност, която да обясни липса на издадено от съдия разрешение за обиск и се възмути, че действията на полицията стават без присъствие на адвокат. По-късно беше допуснат вътре.

Пред дома на лидера на ГЕРБ останаха неговите съпартийци, които периодично скандират "Мафия" и "Оставка", когато се спомене името на вътрешния министър Бойко Рашков. Като се разбра за ареста, те си тръгнаха.

Малко по-късно от партията на Борисов започнаха масова акция по призоваване на привържениците си за масов протест от 9 ч. утре пред Министерски съвет. Целта - "да защитим демокрацията".

После обаче групата на партията се появи пред сградата на ГДНП в "Младост". Там Борисов бе на разпит и на 15 юли м.г. и също имаше скандирания и събиране на хора в негова подкрепа.

---  

*  За действията в условия на неотложност, т. е. - за да се предотврати извършването на евентуално престъпление, НПК чл. 161 гласи:

(2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешението по ал. 1, като протоколът за извършеното действие по разследването се представя от наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но не по-късно от 24 часа.