Трябва да спрем братоубийствената война.

Това обяви в интервю за France 24 Марина Овсянникова - журналистката, която издигна антивоенен плакат по руската държавна телевизия в понеделник, преди да бъде арестувана, глобена и по-късно освободена от властите.

"Преди всичко трябва да сложим край на тази братоубийствена война. Трябва да спрем тази лудост, преди да стигнем до нещо като ядрена война", изтъкна тя.

Овсянникова благодари на френския президент Еманюел Макрон за това, че й е предложил политическо убежище във Франция. Но каза, че като "патриот" предпочита да остане в родната си страна Русия.

Руската журналистка трябваше да плати глоба от 30 000 рубли (около 500 лева) за видео, в което обяснява действията си и призовава руснаците да протестират срещу войната в Украйна. Овсянникова посочи, че глобата "не е краят на историята", тъй като все още я грозят до 15 години затвор за протеста й в ефир.

Тя добави, че нейното "недоволство" от руската държавна "пропаганда" се е увеличило през годините, особено след отравянето и задържането на опозиционния лидер Алексей Навални. Чашата преляла след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари.

Журналистката обясни още, че е участвала в няколко антивоенни демонстрации в Москва, но че "тези протестни действия не са били ефективни, защото са толкова ограничени, толкова контролирани". Чрез демонстрацията си по телевизията тя се опитвала да отправи "силно послание", за да покаже, че има руснаци, които са против войната в Украйна.

Овсянникова напуска работата си в "Първи канал". Тя каза, че други антивоенни журналисти също подават оставки. Други не могат да го направят поради икономическата обстановка в страната.

Журналистката, която има две малки деца, каза, че синът я критикувал, че е "разрушила" техния "семеен живот" с протеста си.

"Мисля, че когато синът ми порасне, ще може да разбере жеста ми. Обясних му, че в живота трябва да реагираш и да вземаш решения, които често са сложни", отбеляза тя.