БСП няма да върне празна папка на президента Румен Радев и ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство. Ако обаче има подкрепа за управленската програма.

Това стана ясно от думите на лидера на партията Корнелия Нинова след заседанието на пленума на партията днес.

Кандидат за министър-председател, без изненада, ще е сегашният вицепремиер и финансов министър в оставка - Асен Василев ("Продължаваме промяната").

Левицата се надява на подкрепа от 121 народни представители, "по съвест". Като обаче Нинова подчерта, че по-голямата част от предложенията на "Има такъв народ", чийто лидер Станислав Трифонов оттегли партията си от преговорите за кабинет, са вписани в програмата. Тоест, ще е трудно да не я подкрепят.

"Първото и голямо изпитание е програма" - заяви Нинова.

Нинова изтъкна колко важно било да се сформира правителство сега - и заради социалната криза, и заради икономическата, и заради антикорупционното законодателство, и заради средствата от плана за възстановяване, за чието усвояване, както е известно, е нужно да има работещ парламент - за измяна в някои закони. Тя отново посочи, че ще се стъпи на управленската и законодателна програма, изготвена от ПП, БСП и "Демократична България".

Така с 96 "за", 15 "против" и двама "въздържал се", Националният съвет на партията (пленумът) е възложил днес на парламентарната група на БСП да внесе проект на решение на Народното събрание програмата - "с очакване да бъде подкрепена от мнозинство, институционално и отговорно за тези закони, които трябва да се приемат следващите месеци за стабилността на България". 

"Ако програмата събере необходимото мнозинство от 121 човека поне, на следващия ден внасяме кандидат за министър-председател", посочи Нинова.

И допълни:

"Той ще бъде Асен Василев".

Но - "ако програмата не събере мнозинство, очевидно в Народното събрание няма депутати, които ще се отнесат отговорно към това, което чака България - връщаме мандата неизпълнен" - даде заявка Нинова.

Посочи още, че БСП ще внесе проект на решение за удължаване на срока на работа на парламента - заради избора на председател на енергийния регулатор, след като Конституционният съд обяви този на Станислав Тодоров за нелегитимен.

В същото време, ако мнозинство за програмата няма, Нинова обяви, че партията ще върне мандата в петък. Така топката е в полето на държавния глава Румен Радев - ще остави ли време на сегашния парламент да проведе процедурата по избора на нов шеф на КЕВР, или веднага ще разпусне парламента. Най-ранната възможна дата за произвеждане на избори при втората хипотеза е 2 октомври.