Докато ръководството на БСП два дни заседава в различни формати за това как да процедира с третия мандат за съставяне на правителство, премиерът в оставка Кирил Петков организира в петък прощално тържество за администрацията на Министерския съвет. Което идва да каже - няма надежда за нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

Както е известно, левицата обмисля два варианта - да върне мандата неизпълнен - след оттеглянето на "Има такъв народ", последвано от нежеланието и на "Продължаваме промяната", и на БСП, и на "Демократична България" да преговарят с партията на Слави Трифонов, или да излъчат министър-председател (Асен Василев от ПП), да предложат проектокабинет и той да бъде подложен на гласуване в зала, като се разчита пак на "независимите" депутати на ИТН.

Пленумът на партията заседава днес по въпроса, като се очаква тази вечер да излезе с решение. Но социалистите, които говореха пред медии на влизане на "Позитано" 20, бяха скептични по въпроса.

В същото време вчера председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски даде заявка, че БСП ще държи мандата до петък. За тогава е насрочено и прощалното парти за администрацията в МС, за което съобщи бТВ и бе потвърдено за Клуб Z от служители на "Дондуков" 1.

При връщане на мандата в петък неизпълнен, първата възможна дата за предсрочни избори е 2 октомври. Освен ако президентът Румен Радев не реши сам да даде отсрочка на парламента, както направи миналата година, за да приеме НС важно законодателство - като това за избора на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, например.