Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман пристигна вчера на двудневно официално посещение в Гърция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е първото му посещение в Европейския съюз след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и че то включва също визита във Франция.

Придружен от трима министри и от голяма бизнес делегация, Мохамед бин Салман пристигна снощи в Атина и разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис преди подписването на споразумения в областта на морския транспорт, енергетиката, отбранителните технологии, управлението на отпадъците и в сферата на културата.

"Отношенията между двете страни са исторически и имаме подходящ случай да финализираме" редица двустранни проекти, заяви Бин Салман в началото на срещата си с Мицотакис.

Сред тях е инсталирането на на електрически кабел, който ще свързва Саудитска Арабия и Гърция и ще даде възможност за доставяне в Европа на много по-евтина електроенергия, подчерта престолонаследникът.

Той спомена също двустранното сътрудничество във водородните технологии и проекта за превръщане на Гърция в европейски център в областта на тези технологии.

На срещата си двамата ръководители обсъдиха и проекта за кабел за пренос на данни между Саудитска Арабия и Гърция, "която ще се превърне в регионален център между Европа и Азия", посочиха гръцки дипломатически източници.

Визитата на принц Мохамед - фактическия лидер на саудитското кралство - се състои по-малко от две седмици след посещението на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия, което потвърди завръщането на саудитския престолонаследник на международната сцена в контекста на войната в Украйна и скока на цените на енергията. Синът на крал Салман наскоро получи известен тласък от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който посети Судитска Арабия през април, а през юни посрещна принца в Анкара, отбелязва АФП.