Производителят на една от основните ваксини срещу COVID-19 - Moderna - е поискал от Асоциацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) да одобри иРНК ваксината им за четвърта доза.

Преди дни Pfizer/BioNTech поиска същото, но само за хора над 65 години. Moderna искат одобрение за употреба за всички над 18. По всяка вероятност в следващите дни аналогична молба ще бъде пратена и до Европейската агенция за лекарствата.

Логиката на Pfizer е, че от четвърта доза се нуждаят най-вече възрастните хора, за които има по-значителен риск от тежко прекарване. Според Moderna обаче, одобрение за над 18 ще даде повече гъвкавост на лекарите с пациенти, които са млади, но имат тежки хронични заболявания, които ги поставят в риск, подобен или дори по-сериозен от този при по-възрастните.

Бустерът на Moderna е половината от количеството, което се дава в първите две дози.

Макар случаите на COVID-19 да спаднаха в последните два месеца, в някои държави - сред които Китай, Великобритания, Германия, Испания, Южна Корея - бележат сериозен ръст на новите случаи. Това се свързва с подварианта Омикрон-2, който е с около 30% по-заразен от първоначалния. Добрата новина е, че подвариантът не изглежда да е по-опасен на индивидуално ниво.