"Продължаваме промяната", чрез и.д. председателя на Народното събрание Мирослав Иванов, блокира проектите на решения на ГЕРБ и ДПС за възстановяване на Иван Иванов начело на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Председателя на НС отказа да включи в дневния ред проектите на двете опозиционни партии с мотива - няма доклади на ресорната комисия. Паралелно с това обаче от ПП искат да се открие нова процедура по избор на нов шеф на енергийния регулатор, която предполага по-дълъг живот на парламента - на фона на очакването той да бъде скоро разпуснат от президента Румен Радев заради очертаващата се невъзможност за сформиране на правителство.

Както е известно, сагата КЕВР създаде правен казус. Миналата седмица Конституционнияд съд (КС) обяви за противоконституционен изборът на Станислав Тодоров за председател. Комисията обаче не може да работи без председател и това наложи спешен избор на нов. Последваха различни тълкувания на стари тълкувания на самия КС, като според опозицията бившият председател Иван Иванов трябва да бъде възстановен на поста, тъй като изборът на Тодоров се счита за нелегитимен, а според закона макар и с изтекъл мандат (в каквато хипотеза бе Иван Иванов), председателят остава на поста до избора на нов. Това все пак трябва да стабе с акт на Народното събрание и така ГЕРБ и ДПС внесоха проекторешенията си.

От ПП обаче настояват за нова процедура, като по неофициална информация на Клуб Z смята да предложи отново Станислав Тодоров за поста. Именно заради процедурата миналата седмица лидерката на БСП, партията мандатоносител - Корнелия Нинова обяви, че левицата ще задържи мандата до 12 или 15 август. Тогава бе постигнат консенсус между ПП, БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". Този консенсус беше постигнат предиобед, а следобед лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли партията си от преговорите.

В същото време за по-късно днес е насрочено заседание на енергийната комисия в парламента с точка в дневния ред - разглеждане на правила по избора на шеф на КЕВР.

ГЕРБ и ДПС обаче не се дадоха и поискаха предложенията за включване на точката с решенията за Иван Иванов да бъдат гласувани в зала. "Вече се произнесох по предложенията", отсече обаче Мирослав Иванов.

Така засега процедурата по избора тръгва. А по всичко личи, топката отива в полето на президента Румен Радев - ще удължи ли живота на този парламент, макар без правителство и с евентуално върнат неизпълнен мандат.