Лидерката на БСП Корнелия Нинова, постави днес условие към формациите, с които преговаря за правителство - да очертаят времеви хоризонт докога левицата може да държи мандата. И оказа се - разбрали са се оптималният срок за това да е до 15 август. 

Нинова дойде днес в парламента и видимо ядосана обясни какво налага тази спешност - била чула, че след вчерашното решение на Конституционния съд, с което изборът на председателя на КЕВР Станислав Тодоров бе обявен за противоконституционен, на парламента щели да му трябват четири седмици да избере нов шеф на регулатора, т.е. срокът би отишъл до след 20 август. Този срок е бил поставен от "Продължаваме промяната".

Както е известно, БСП получи мандата за съставяне на правителство този понеделник, като за това време проведе разговори с ПП, "Демократична България", "Има такъв народ" и независимите депутати - по политики. С това бе сложена точката на първия кръг от разговори, като другата седмица трябва да започнат тези и за персонален състав на Министерския съвет, в т.ч. за кандидат за министър-председател.

"Изключително сме загрижени за това как ще се развиват нещата оттук нататък. Това решение (на КС) блокира работата на КЕВР. Това ознчзава, че няма кой да определи цените на ток, парно, вода, на двойните тарифи - за бедните и за тези които си топлят басейните, че не може да се определи понятието енергийна бедност - на фона на задаващите се тежки месеци. Това създава и нов проблем около формирането на правителство. Чувам от депутатите от вчера, че искат 4 седмици за избор на КЕВР", посочи в кулоарите на парламента Нинова.

И постави условие:

"Искам да ни се даде яснота какво възнамеряват депутатите да правят, в какво време го разполагат. Да има яснота за работата през август. Аз не мога да държа мандата безкрайно (макар да го държи не тя, а парламентарната група на БСП, б.р.). Не може да се държи мандат насред толкова кризи. Не искам от друга страна ние да сме причината да се държи мандата".

"Или бързо да се вземем в ръце и да правим правителство. Не искаме ние като мандатоносител да ставаме заложник. Искаме ред, яснота, конкретика и да кажат "Искаме от вас да държите мандата 4 седмици", посочи тя.

И поиска яснота и за това кога ще мине антикорупционният закон, също "заложник" на преговорите за правителство, като там спорът е между ПП и ИТН.

"Кога ще мине КПКОНПИ, кога ще изберат председател и да става ясно на нас и на народа!", отсече Нинова.

И обяви предстояща среща днес в парламента с лидерите на формациите, преговарящи за кабинет, която започна около 12 ч. и приключи с нещо като съгласие - изборът на шефа на КЕВР да се проведе до 12 август, а най-късно на 15-и да бъде върнат мандата за съставяне на правителство - изпълнен или не. Това означава, че ако има предсрочни парламентарни избори, то те ще се произведат вероятно на 16 октомври, а не в началото на месеца (2.10. или 9.10), както искаше президентът Румен Радев. Защото те следват двумесечно управление на служебно правителство.

Иначе Нинова не била притеснена за сроковете за приемане на закона за КПКОНПИ. Време за това имало. Макар все още да не е известно какво ще е поведението на ИТН между двете четения на проекта, като както е известно оттам имат сериозни забележки по него и поискаха корекции. Но от ПП държат на собствените си текстове.

Означава също така, че народните избраници ще трябва да приемат решение да намалят лятната си ваканция, която според правилника за дейността на парламента, е целият август.