„Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и ЕНП са сериозно обезпокоени от случилото се в София миналата нощ.“

Това написа във фейсбук Манфред Вебер – председател на най-голямата парламентарна група в ЕП.

 

ГЕРБ е член на ЕНП. Делегацията на партията на Борисов е най-голямата от България в Европейския парламент. Тя има шестима евродепутати.

„Задържането на лидера на опозицията и бивш премиер на България Бойко Борисов повдига много въпроси, които трябва спешно да бъдат изяснени. На първо място, от българската полиция, която, както изглежда, е предприела действия без наличието на заповед за арест, на второ място – от Европейската прокуратура, която според българските власти е предоставила доказателствата, довели до този арест. Всяка предполагаема злоупотреба със средства от ЕС трябва да бъде разследвана без изключение. Това включва отговорността на институциите да предоставят обяснения на обществеността. Борбата с корупцията може да бъде успешна само, ако е базирана на ясно разделение на властите и на справедливи процедури в рамките на върховенството на закона“, пише Вебер.