Софийската градска прокуратура е уведомена около 10 ч днес за действията на МВР. Това казаха наши източници.

По-точно - изпратен е факс в 10:02 ч, твърдят от вътрешното министерство. Няколко часа са чакали да се определят наблюдаващите прокурори - Мария Нейчева и Иван Петров. 

Работното обвинение е по чл. 213а от НК - за изнудване. А деянията били от "периода от 2014 – декември 2019 г." Това съвпада с периода, след който изчезна Васил Божков.

Това съобщение е в противоречие с първоначалните информации, че Борисов е разследван от Европейската прокуратура

Ето и съобщението, което дойде от СГП:

"Днес, 18.03.2022 г. в Софийска градска прокуратура постъпи по факс уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция“, че на 17.03.2022 г. е образувано досъдебно производство по реда на чл. 212, ал. 3 от НПК – с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК, извършено в периода от 2014 – декември 2019 г. СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР (за срок до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение.

До настоящия момент делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура."

По-рано в свое официално съобщение от прокуратурата се оплакаха, че до 9:00 нямали нищо за действията на МВР. По закон - при действия в условията на неотложност, полицаите са длъжни до 24 часа да предадат протоколите на прокурор.

Според МВР са бавени служителите и накрая - след като все пак са посочени наблюдаващите прокурори, им е казано да входират материалите в деловодството на СГП. Което и станало.

Иначе се потвърждават версиите, че се касае за разследване, подето след сигнали от Васил Божков за изнудване. В него посочени бяха именно Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова и Менда Стоянова. Първите трима от снощи са с мярка задържане до 24 часа по Закона за МВР.

От СГП посочват, че производството изключва компетентността на европейската прокуратура, което противоречи на съобщенията от МВР, че акцията се извършва съвместно с европейския орган.

Днес от Европрокуратурата за пореден път отговориха уклончиво на запитване на Клуб Z за евентуално тяхно участие. А именно - че ако има нещо да казват, ще го направят "проактивно".

От Европейската комисия също нямат коментар.

"Това е работа на националните компетентни власти да извършват такива разследвания", отговори на въпрос на Клуб Z говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

В парламента пък днес бе самият вътрешен министър Бойко Рашков, който бе изслушван по реда на парламентарния контрол. Но въпреки журналистическите засади, Рашков отказа всякакъв коментар.